dunszt.sk

kultmag

Zene, irodalom, film, újcirkusz, színház és még ennél is több – itt a 29. Művészetek Völgye teljes programja

Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz Magyarország kulturális központja. Tíz napon át koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, zöld programokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg az utcák, az udvarok és a terek.

Idén három új helyszín is várja a 29. Művészetek Völgye összművészeti fesztivál látogatóit. Taliándörögdön debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté lesz a főszerep. Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol az izgalmas kerekasztal beszélgetések után minden nap koncertek zárják a napot. Fellép Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil, a Klasszik Lasszó és a Bin Jip. Vigántpetenden a Fülig Jimmy Fényudvarban pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal készülnek.

Örömzenélés minden mennyiségben

A Művészetek Völgye könnyűzenei nagyszínpada, a Panoráma Színpad a fesztiválozóktól kapta nevét 2016-ban, és azóta is büszkén viseli. A Völgy tíz napja alatt több nemzetközi előadó is a Panoráma Színpad vendége lesz, itt ad koncertet a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen. Az elmaradhatatlan magyar fesztiválzenekarok mellett olyan zenei csemegéket is láthat-hallhat itt a közönség, mint a Random Trip vagy a Budapest Bár. Fergeteges élményt ígér Palya Bea és a Boban Markovic Orkestar, Dés László és Básti Juli, valamint Szabó Balázs Bandája és a Modern Art Orchestra közös produkciója.

A kapolcsi porták, udvarok idén is ezernyi izgalmas programmal csábítanak. Napközben kreatív foglalkozás, zöld és családi programok, beszélgetések, workshopok, alkotóműhelyek, esténként koncertek várják az érdeklődőket. A Kőbánya Udvarban fellép Boggie, Szeder, a Jónás Vera Experiment, Odett, a Carbonfools és a királyhelmeci születésű Palágyi Ildikó – Indigó is. A Momentán Társulat is ígéretes tíz nappal készül. Beszélgetésekre, interaktív, improvizatív játékokra hívnak, vendégük lesz Scherer Péter, Náray Tamás vagy a Felelős Gasztrohős Alapítvány. Itt adja elő Mácsai Pál és Lukács Miklós az idei Völgy utolsó napján az Örkény István Egyperces novelláiból készült, száz perces darabot.

Tovább erősödik a tavaly indult Muflon Jazz Udvar. A hangulatos helyszín színpadán zenél majd a Trio Squelini & Rohmann Ditta, Santa Diver, a Nagy János Trió feat. Dominique Di Piazza és itt mutatja be új, rendhagyó lemezét Dés András. A Folk Udvar ebben az évben a fenntartó hagyomány témakörét járja körbe mesékkel, énekkel, tánccal. A Muharay Udvarba érkezik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Bognár Szilvia, Balogh Kálmán, Novák Péter és az Etnofon. Mindkét helyszínen fellép az ekecsi Kuttyomfitty Társulat, amely interaktív játékkal és muzsikával várja a legkisebbeket.

A Kaláka Versudvar minden generáció kedvence. Az idén 50 éves Kaláka Lackfi Jánossal közösen vezetett udvarában minden évben reggeltől estig teltház van. Délelőtt gyerekprogramok, napközben versműhely, zenés versimpró, este koncertek és beszélgetések várják a zene és a költészet szerelmeseit. A Völgy utolsó napján a Versudvar zárókoncertjét az 50 éves Kaláka adja, vendégük lesz Huzella Péter és Mikó István. A Harcsa Veronika Udvarban a fesztivál minden napja jógával indul, a Highlights of Hungary a leginspirálóbb történeteivel lesz jelen, a kicsiket ringató foglalkozás, a nagyokat énekes workshop várja. A Völgy egyik leghangulatosabb helyszínén Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, valamint új kvartettjük mellett fellép a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, a The KHAT, Matthew Mitchell, a Montreux-i jazzverseny győztese és a Modern Art Orchestra. Igazi zenei csemegét ígér a DUSKA – Kazai Ági & Stefan Uhrinak nemzetközi akusztikus duó koncertje, amely 2018-ban két díjat is nyert a Szlovák Jazz Új Arcai nevű versenyen.

Játssz, kutyázz, mozizz, egyél jókat!

A kapolcsi templom már hagyományosan komolyzenei hangversenyek otthona lesz. Idén is jelen lesz a Völgyben a Magyar Írószövetség és a Magyar Nemzeti Filmarchívum is, amely a szabad ég alatti filmvetítésekkel várja a mozizni vágyókat. Az Artjáróban a TEDx Danubia beszélgetései és a kutyabarat.hu kutyás programjai váltják egymást, a Társasjátékvölgyben a legújabb társasjátékokat lehet kipróbálni. Kapolcs központjából minden nap indul helytörténeti séta és biciklis túra.

Az Éltető Völgyben a Balaton-felvidék termékeivel ismerkedhetünk, a helyi termelők bort, házi készítésű sajtot, lekvárt, mézet, szörpöt kínálnak majd. A „Kék Abroszos“ helyeken helyi termékekből készített, finom, házias ételekkel csillapíthatják éhségüket a fesztiválozók. A Művészetek Zöldjében minden környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésre választ kapnak majd a völgylakók.

Újcirkusz és színház

A vigántpetendi Cirque du Tókert az újcirkusz, a tánc és a nagyszabású előadások otthona lesz. Itt bandázik majd a Firebirds, táncol a Duda Éva és a Frenák Pál Társulat, különleges koncertet ad Szirtes Edina Mókus és Widder Kristóf, Kern András idehozza a Lövölde teret, az Óbudai Danubia Zenekar pedig nagyszabású filmzenei párbajban állítja szembe egymással a legendás TV-sorozatok és mozifilmek klasszikus darabjait.

Megújul a taliándörögdi Világzenei Udvar, itt ad koncertet Palya Bea, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági és a Gypo Circus. Az SZFE Globe idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bázisa lesz, a tizedik napon a Kaposvári Egyetem diákjai is csatlakoznak hozzájuk. A Színház Színpadon látható lesz Grecsó Krisztián és Bíró Bence szerelmi leltárja, Gyarmati Fanni naplója Hámori Gabriella előadásában, érkezik a Nézőművészeti Kft, a Trafó, a Tünet Együttes és az Örkény Színház. Hobo saját udvarában beszélgetésekkel és koncertekkel készül a tíz napra, a “Hé magyar Joe!” és a Dylan koncert sem marad el.  A Hangfoglaló Udvarban fiatal tehetségek zenélnek majd, mint például az Esti Kornél, a Csaknekedkislány, a Belau, a Konyha, Frenk és a Mongooz and the Magnet.

Töltsd le az appot, és már indulhatsz is!

Jó hír, hogy megújult a fesztivál mobilalkalmazása, a nyomtatott műsorfüzet most már teljesen kiváltható a használatával. Vigántpetenden továbbra is ingyenes lesz a parkolás, a cél az autómentes fesztiválozás. Ennek érdekében a települések között közlekedő csigabuszok idén még sűrűbben járnak majd. Hogy éppen mikor és merre, az követhető lesz a Művészetek Völgye mobilappal.

Részletes program és további információ: www.muveszetekvolgye.hu

Fotók: Kacsinecz Krisztián

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket