dunszt.sk

kultmag

Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Napok Pozsonyban

Idén közel egy teljes hónapon át tart a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Napok Pozsonyban elnevezésű programsorozat, amely a főváros több pontján zajlik majd egyidejűleg.

A június 3-tól 27-ig tartó fesztivál a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyével veszi kezdetét a pozsonyi evangélikus nagytemplomban. A koncerten – amely egyben a Régi Zenei Napok fesztivál része is – két neves zeneszerző, Dietrich Buxtehude és a Pozsonyhoz köthető Georg Chroph Strattner művei csendülnek fel Vashegyi György vezényletével.

Június 13-án a Szent Márton-dómban a Magyar Rádió Gyermekkórusának pünkösdi hangversenyét hallhatják az érdeklődök. A Dinyés Soma által vezényelt koncerten Michael Haydn két, ritkán előadott oratóriumi művét, illetve Esterházy Pál Harmonia caelestis zeneművéből vett részleteit adják elő.

A rendezvénysorozatot a budapesti József Attila Színház vendégelőadása is színesíti. A társulat Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című drámáját június 19-én viszi színre a Hviezdoslav Színházban.

A fesztivál második felében, június 20-tól négynapos gasztronómiai fesztiválra várják az ínyenceket a Hviezdoslav téren. Ezzel egy időben kezdődnek a programsorozat szabadtéri rendezvényei is. A koncertek sorát a szlovákiai Last Blues Band nyitja, de többek között színpadra lép a Budapest Bár, a Bognár Szilvia Sextet és az Úzgin Űver nevű zenekar is.

Június 21. és 23. között rendezik meg a visegrádi országok könyvszalonját, amelynek vendégei Tasnádi István és Varró Dániel, valamint Anna Fundárek, Pavel Vilikovský, a cseh Petra Dvořáková és a lengyel Agnieszka Wójcińska is.

A fesztivál programkínálatának részét képezik egyéb más kulturális programok, kiállítások, bábszínház-bemutatók, könnyű-, komoly- és népzenei koncertek, valamint a koronázási ünnepség is.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket