dunszt.sk

kultmag

Hamarosan indul a Gyulai Várszínház 56. évada

A Gyulai Várszínház Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházában, a város utcáin, terein 2019. június 26-tól augusztus 13-ig csaknem minden nap színes programokkal várja nézőit.

2019-ben öt új bemutatót láthatunk Gyulán: Psyché, Vízkereszt, de amúgy mindegy, Vidám Shakespeare, Karády zárkája és Az öreg halász és a tenger. A Várszínház igazgatója, dr. Elek Tibor és csapata a tavalyi évben elkezdett új kezdeményezéseit is folytatja.  Az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül idén Weöres Sándor életműve lesz a középpontban a Weöres Sándor Napok programsorozattal. Az Erdélyi Hét színházi fesztivál keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház előadását tekinthetik meg. Ismét lesz nemzetközi Shakespeare Fesztivál, immár a tizenötödik, július 8. és 14. között.

Weöres Sándor Napok

Tavalyi kezdeményezés, hogy az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit állítják a középpontba egy-egy kétnapos programsorozattal. A sikeres Székely János Napok után idén Weöres Sándor munkásságára hívják fel a figyelmet. Az első bemutató június végén Weöres Sándor: Psyché című darabja lesz, amelyet Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház művészeivel az öt évvel ezelőtti emlékezetes bemutatója után újrarendez, ezúttal a Várszínpadra. A bemutatót egyéb programok is kísérik: lesz irodalmi konferencia, az író költészetéből rendezett előadói est (Piros ruhában, szerelemben), a Holdbeli csónakos című bábelőadás, valamint az Éjszaka csodái című összművészeti előadás, amelyben helyet kap a képzőművészet, az animáció, de még egy software is, amely életre kelti a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok ezáltal egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek egymással.

XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

2019. július 8-14. között a Shakespeare-műveké a porond. A XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált idén Vidám Shakespeare alcímmel rendezik meg.  A fesztivál egy hete alatt, hazai és külföldi Shakespeare vígjátékokkal, komédiákkal találkozhat a közönség. A fesztivál nyitóelőadása Irina Brook rendezésében, A szentivánéji álomból készített Dream című előadás lesz, melyet a Théâtre National de Nice francia társulat előadásában láthatunk.

Július 9-én lesz a bemutatója a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös produkciójának Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A komédiát Vecsei H. Miklós a Sztalker Csoport másik oszlopos tagja fordította újra.

A fesztivál minden napján két-három produkcióra is sor kerül az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállításmegnyitón át a nagyszínpadi produkciókig. Magyar társulatok mellett francia, orosz, iráni, grúz és olasz színházak előadását tekinthetik meg a nézők.

A fesztivál záróelőadása a Várszínház és a tavaly látványvilágával nagy sikert aratott olasz Teatro Potlach Társulat közös produkciója lesz a Várszínházban Vidám Shakespeare címmel. Az előadás Gyulán készül, olasz, indiai, magyar színészek előadásában kifejezetten a Shakespeare Fesztiválra, a gyulai vár belső tereinek felhasználásával és átalakításával, életre keltve nemcsak a shakespeare-i vígjátékok hőseit, helyzeteit, hanem a híres történelmi várat is.

Idén is lesz szakmai konferencia Pikli Natáliával, Almási Zsolttal, Nagy Andrással, Fazekas Sándorral és Nádasdy Ádámmal, irodalmi beszélgetés, amelyben napjaink egyik legnépszerűbb költőjével, a shakespeare-i szonettek fordítójával, Szabó T. Annával, a költőtárs Farkas Wellmann Éva beszélget, délutáni filmvetítések, valamint workshop középiskolásoknak, sőt, idén újdonságként még tánc-workshop is. A világhírű étteremkalauz, a Gault & Millau által is jegyzett Patrióta Étteremben Shakespeare korabeli ételeket kóstolhatunk.

Erdélyi hét

A Gyulai Várszínháznak évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi magyar színházakkal. Ezt a hagyományt az elkövetkező években még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen szeretnék ápolni. A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel idén második alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, amelynek keretében minden nap más-más határon túli színház előadását nézhetik meg a nézők.

Így láthatják majd a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában az Egy szerelem három éjszakája című musicalt, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábelőadását, valamint a Migránsook – avagy túlsúlyban a bárkánk című darabot, amely letisztult formában szembesít a minden nap megélt vagy éppen eltaszított jelenünk kérdéseivel. Szerepel majd a Spectrum Színház, a Maros Művészegyüttes és a Kisvárdai Várszínház közös produkciója, a Tündöklő Jeromos, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának közös előadása, a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc, a kolozsvári Váróterem Projekt Liget című előadása, de meghívták a Csíki Játékszín Mágnás Miska operett előadását is. Az Erdélyi Hét zárásaként a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában láthatjuk a Homemade című darabot, amelynek az az érdekessége, hogy az alkotók több mint 70 mélyinterjút készítettek Erdélyben élő 12 és 19 év közti fiatalokkal, illetve felnőttekkel a szülő-gyermek kapcsolatról. Ebből a kutatómunkából született az előadás.

A szokásos felolvasószínházi előadás is az Erdélyi Hét idején lesz: Székely Csaba, marosvásárhelyi származású író Nem bánok semmit című darabját Sebestyén Aba rendezésében láthatjuk és hallhatjuk. Felolvasók: Bányai Kelemen Barna, Kovács Kata Milla e.h., Sebestyén Aba.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket