dunszt.sk

kultmag

Táncra perdülő festmények

A PR-Evolution Dance Company ismét bemutatja táncelőadását, melynek premierére április hetedikén került sor. A címe nem véletlenül Felhőember: az előadást ugyanis a híres szürrealista festő, René Magritte alkotásai ihlették. A darab május 19-én, 19:00-kor tekinthető meg a Nemzeti Táncszínház Nagytermében.

A PR-Evolution Dance Company arra törekszik, hogy megmutassa, a tánc „összművészeti” műfaj: legszorosabb kapcsolatban a színházzal és zenével áll, de ezen túl rokonítható a képzőművészettel a vizuális hatások, a költészettel pedig a ritmikus mozgás révén. A Felhőember előtt is készítettek képzőművészet által ihletett táncelőadásokat. A múltban olyan művészek munkásságát alkalmazták színpadra, mint Mucha, Klimt, Modigliani vagy Leonardo da Vinci.

Fotó: KNI pictures

Letakart arcú emberek, kalapok, az égből lehulló öltönyösök – Magritte jól ismert, ismétlődő szimbólumai Nemes Zsófia koreográfiája, illetve Fabacsovics Lili dramaturgiája által születnek újra a színpadon. A zenéről Gergely Attila és Szirtes Edina/Mókus gondoskodnak.

„A képek szürreális világa életre kel, összemosva a látszatot a valósággal, a trükköt az őszintén megélt pillanatokkal. Egy világ, amiben az uniformizáltság főszereplővé válik, és a rendszer felemészti tereinket, kapcsolatainkat. Bármi megtörténhet. El tud-e lepni minden részletet, minden egyediséget az egyformaság?” – teszi fel a kérdést a Nemzeti Táncszínház az előadás leírásában, melyre választ csak maga a Felhőember adhat.

(Kiemelt fotó: KNI pictures)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket