dunszt.sk

kultmag

Tiltakozik a Színházi Kritikusok Céhe

Megszólalt a Színházi Kritikusok Céhe a taokompenzáció ügyében, nyílt levelüket változatlan formában tesszük közzé:

„A Színházi Kritikusok Céhe tiltakozik a taokompenzáció súlyosan egyenlőtlen, a független és magánszínházak működését ellehetetlenítő elosztása ellen.

Míg ezek a színházak csak töredékét kapják meg a jegybevételük alapján őket megillető támogatásnak, az állam által amúgy is kiemelten támogatott színházak a jegybevétel alapján járó összeg többszörösét kapják.   

Az előadó-művészeti célú társaságiadó-felajánlás rendszerében történt visszaélések nem vezethetnek oda, hogy a törvényesen működő, hosszú távra tervező és építkező, művészi értéket teremtő színházaktól visszamenőleges jogalkotással és egy átláthatatlan kompenzációs döntéssel elvegyék azt a támogatást, amelyért a jogszabályokban bízva megdolgoztak. Ez alkotmányos alapértékeket sért (a szellemi teljesítmény tiszteletben tartása, a vállalkozás szabadsága, tisztességes gazdasági verseny, erőfölénnyel való visszaélés tilalma). Színházak megszűnéséhez, fesztiválok elmaradásához, az általuk foglalkoztatott művészek és a háttérszakmák művelőinek munkavesztéséhez vezet. Sérülnek a nézők jogai is, akik jegyvásárlásukkal bizonyították, hogy szükség van ezekre a színházakra. A magyar színházművészet lesz ezzel szegényebb.

Színházszakmai szervezetként szolidaritásunkról biztosítjuk az intézkedéssel sújtott színházakat, fesztiválokat. Elvárjuk, hogy amiként azt a minisztérium ígérte, a taokompenzációt az érintettek és a nyilvánosság számára is megismerhető, átlátható szempontok alapján, a fent felsorolt alkotmányos követelmények figyelembevételével osszák fel!    

A tiltakozással egyetértők a kritikusceh@gmail.com címen csatlakozhatnak nyilatkozatunkhoz.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket