dunszt.sk

kultmag

A szecesszió világnapja Budapesten

A szecesszió világnapját 2013 óta ünneplik minden év júniusában, magyar kezdeményezésre. Világszerte számos szervezet kapcsolódik be a 20. század elejének különleges, dekorativitásáról ismert stílusirányzatának megismerésére és megcsodálására irányuló programsorozatba. Az idei világnap témái a szecesszió népszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Réseau Art Nouveau Network ajánlására a szecessziós lépcsők lesznek. Június 15-én a fő program, a Kőrössy Albert Kálmán építőművészetét bemutató időszaki kiállítás a Ráth György-villában nyílik meg. Ezen kívül filmvetítések, workshopok várják az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeumban, a város különböző pontjain Lombok, villák, műtermek és Budapest gyöngyszemei címmel séták indulnak, melyek végigvezetik az érdeklődőket a szecessziós emlékeken.

A workshopok kedvelőit Katona Júlia várja majd A nőies szecesszió elnevezésű stílusworkshopra, valamint Joó Julianna és Péterfy Melinda gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló művészeti workshopja Szecessziós lépcsők másképpen témában.

A Kőrössy Albert Kálmán építőművészetét bemutató, Díszítőérzékkel átszőtt tudás című kiállításon Baldavári Eszter tart ajd kurtori vezetéseket. A mi szecessziónk c. kiállításon Dr. Pandur Ildikó és Dr. Horváth Hilda vezeti végig a látogatókat. Az Iparművészeti Múzeum angol nyelvű látogatóit Gerhardt Krisztina kalauzolja végig Art Nouveau – a Hungarian Perspective c. tárlatvezetés keretén belül az időszakos kiállításon.

A programokon való részvétel díjtalan, ám ajánlatos előzetesen regisztrálni rájuk az alábbi linken, ahol a program részletes leírása is megtalálható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket