dunszt.sk

kultmag

Sagrada Familia – építési engedély 130 év után

A Sagrada Familia bazilika építési engedélyét több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után adta ki a barcelonai önkormányzat. Erről Janet Sanz, a városfejlesztésért felelős polgármester-helyettes tájékoztatott.

Az építésért egy alapítvány felelős, amely 4,6 millió eurót fizetett az engedélyért, amely tartalmazza az építési adót és az illetéket is. Az önkormányzat 172 méterben határozta meg a bazilika maximális magasságát, és 41 ezer négyzetméterben az összterületét.

Az épületet 1882-ben kezdték építeni. Antonio Gaudí egy év múlva vette át a munkálatokat, és mindent újra és újra áttervezett, 1910-től pedig felhagyott minden más munkájával, életét teljességgel a Sagrada Familiának szentelte. Pénzt is maga gyűjtött az építési költségekre, miközben ő maga nagyon szerény körülmények közt élt. 1926. június 10-én meghalt, és ekkor az épületből még csak egy torony és a keleti homlokzat volt készen.

Janet Sanz szerint a mostani engedéllyel egy „történelmi anomália” lett a múltté, a templom végre törvényesen áll a katalán fővárosban. Barcelona városa és az illetékes egyházi alapítvány két évig tárgyalt, s arra a megállapodásra jutott, hogy az építtető az engedély költségén felül tíz év alatt 36 millió eurót fizet a városnak, melyből 22 millió eurót a város tömegközlekedési hálózatának fejlesztésére, 7 milliót a bazilika és a metró föld alatti összekötésére, 4 milliót városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, a fennmaradó 3 milliót pedig a környék takarítására fordítanák.

A még mindig épülő, XVI. Benedek pápa által már felszentelt bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket