dunszt.sk

kultmag

Japán Napok Budapesten

Június 14-15 között a budapesti Epreskertbe invitálja a keleti kultúra iránta érdeklődőket a Magyar-Japán Baráti Társaság. A Magyar Képzőművészeti Egyetemhez tartozó misztikus hangulatú, pavilonokkal és műtermekkel teli park lesz a Nemzetek háza mellett az idei Budapesti Japán Napok helyszíne.

A kétnapos fesztivál programjainak széles skálája lehetőséget kínál a japán képző-, zene- és iparművészet megismerésére, tradicionális japán művészeti ágak, műfajok kipróbálására, mint például a japán kalligráfia, az origami, az ikebana, vagy a kevésbé ismert furosiki hajtogatás – a program bemutatókat kínál, de a műhelymunkákon ki is próbálhatják magukat a látogatók. Magyarázattal kísért jukata öltöztetésre is sor kerül – ezt az egyszerűbb, köznapibb kimonóváltozatot többször is prezentálják a kétnapos fesztiválon.

A japán költészeti különlegességekre is kitér a program: a látogatók benevezhetnek egy haikuversenyre Czifra Adrienn segítségével, vagy meghallgathatják Tajti Bendegúz előadását a legszellemesebb japán versekről, a szararíman szenrjú-ról. A képzőművészetre kíváncsiak megnézhetik, hogyan készít Pancireva Anna tusfestményt, meghallgathatják Fajcsák Györgyi Egy szamuráj Eszterházán c. előadását az Esterházy-kastély 18. századi falfestményeiről, vagy Kígyós Borbála, a Japánban élt keramikus művész beszámolóját. A fesztivál folyamán több manga- és animekészítő workshopot is tartanak. A zeneművészet kedvelői meghallgathatják a Kiyo-kito Taiko zenekart, s játszhatnak három tradicionális japán hangszeren Takaku Keiidzsiróval: a sinobue, samiszen, sakuhacsi kipróbálása azonban előzetes online regisztrációhoz kötött.

Nem hiányozhatnak a hagyományos harcművészetek sem, kvízek, uraszenke teaceremónia is várja a látogatókat. A tarka program széleskörű betekintést nyújt a japán tradíciókba, s már csak azért is aktuális, mert idén kerül sor a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójára is.

A Japán Napok részletes programja pdf formátumban letölthető.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket