dunszt.sk

kultmag

Új textológiai adatbázist indított az MTA

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet 2019 június 11-én nyitotta meg új textológiai portálját Nemzeti klasszikusok kritikai kiadásai címmel, adta hírül az Intézet weboldala.

Az MTA Textológiai Munkabizottsága 1960-ban alakult. Az Intézet azóta gondozza a magyar klasszikusok életművéből készített, a magyar irodalomtörténet egyes korszakainak meghatározó szövegeit feldolgozó kritikai kiadások jelentős hányadát. Az Irodalomtudományi Intézet textológiai portálja a magyarországi kritikai kiadások lehetőség szerint teljes korpuszát kívánja az adatbázisban közzétenni.

Jelenleg 364 kötet, ezekben több mint 241 ezer szövegoldal érhető el, de a gyűjtemény folyamatosan bővül. Egyelőre kétrétegű PDF-fájlok formájában kerültek fel, amik kereshetőek és ingyenesen letölthetőek. Eközben folyamatban van a korpusz teljes szövegének XML jelölőnyelvi feldolgozása is, az így feldolgozott, a 21: századi online használatnak is megfelelő állományokat a DigiPhil textológiai portálon teszik közzé. A portál létrejöttében Kecskeméti Gábor, Mészáros Tamás, Bucsics Katalin, Kiss Margit és Markó Veronika működött közre

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket