dunszt.sk

kultmag

Finn kézben a hajléktalanság ellenszere

Finnország az egyedüli ország Európán belül, ahol csökken a hajléktalanok száma – a finn kormány ugyanis egy hajléktalanság felszámolását célzó programot dolgozott ki, amely során feltétel nélküli lakhatást biztosítanak a rászorulóknak.

A több mint egy évtizede működő Elsőként lakhatás elnevezésű kezdeményezés alapgondolata egy szociológus, egy doktor, egy politikus és egy püspök fejéből pattant ki. Céljuk az volt, hogy felszámolják a régi, rosszul működő rendszert, és alapjában fordítsák meg annak működését. Úgy gondolták, a rászorulóknak könnyebben sikerül megoldaniuk a felmerülő addikciós és mentális problémáikat, ha biztos lakhatással, menedékkel rendelkeznek.

A hajléktalanok kétemeletes lakóházakba költözhetnek, a földszinten tágas nappalival és ebédlővel, konyhával, edzőteremmel és szaunával. Az épület emeletén rendszerint 21 bérlőt, javarészt 30 év alatti férfiakat és nőket szállásolnak el.

Az erre a célra kialakított házakat állami és önkormányzati pénzekből vásárolták fel, építették meg, vagy egykori hajléktalanszállókat újítottak fel. A program kezdetekor a céljuk 2500 ilyen típusú lakótömb létrehozása volt, ennek száma azonban mára 3500-ra nőtt. A kezdeményezés indulása óta 35%-kal csökkent a hajléktalansági arány Finnországban.

A lakhatás biztosítása mellett a kormány szociális dolgozókat is kirendel a lakótömbökbe, akik a hivatalos ügyintézéstől kezdve képzések biztosításán át egészen az addikcióik és mentális betegségeik kezelésében is segítik a bérlőket.

A legtöbb rászoruló egyenesen az utcáról érkezik a létesítménybe, ezért rendszerint több időt vesz igénybe, míg a beköltözőknek sikerül alkalmazkodniuk az új környezethez. Három hónap elteltével azonban a szerződésük örökéletűvé válik, így amíg nem történik szabályszegés, illetve rendesen fizetik a bérdíjat, maradhatnak. A szállók jellemzően különböző szabályrendszerrel működnek: egyes lakóházakban nem engedélyezett az alkohol- és drogfogyasztás, míg máshol igen. Néhányan évekig is maradnak, mások egy-két év után elhagyják a szállót, hogy új, önálló életet kezdjenek.

Finnország 250 millió eurót költött a speciális lakóházak létrehozására és fenntartására. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint azonban a kormány évi 15 000 eurót takarított meg azokon a rászorulókon, akik részt vettek a programban.

(The Guardian)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket