dunszt.sk

kultmag

Végre megismerhetjük Frida Kahlo hangját?

Június 14-én örömteli bejelentést tett a Mexikói Nemzeti Hangtár: Mexikóvárosban rábukkantak egy rádiós felvételre, s valószínűnek tartják, hogy a világhírű mexikói festőművésznek, Frida Kahlónak a hangja hallható rajta.

A festőnő a Diego portréja című szövegét olvassa fel a hangfelvételen, melyet szerdán hozott nyilvánosságra a Fonoteca. A szöveg férjéről, Diego Riveráról szóló, 1949-ben leírt gondolatait tartalmazza. A hangfelvétel valóban egyedülálló, ugyanis Frida Kahlónak eddig nem került elő másik hangfelvétele. Érthető tehát, hogy Alejandro Frausto kulturális miniszter óvatosságra inti a hallgatókat: egyenlőre nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy a felvételen valóban Frida beszél.

Az alig kétperces, feltehetőleg 1953-ban vagy 1954-ben készült felvételt januárban találták meg egy ismert néhai mexikói rádiós műsorvezető archívumában. A műsorvezető kísérőszövegéből arra lehet következtetni, hogy a felvétel csak Kahlo 1954-es halála után került adásba. A felvételen Kahlo fiatalos, energikus, tiszta hangon olvassa fel Riveráról szóló gondolatait.

Pavel Granados, a nemzeti hangfelvétel-gyűjteménynek, a Fonotecának a vezetője elmondta, hogy a felvételt olyanoknak is megmutatta, akik személyesen ismerték a festőnőt, ám az azonosításban nem járt sikerrel: voltak, akik Frida hangjának vallották, mások azonban kételkedtek. Az igazgató hozzátette, hogy folytatja a keresést, mivel a kezdetektől fogva foglalkozik a művész hangjának felkutatásával, mely továbbra is a nagy rejtélyek közé tartozik.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket