dunszt.sk

kultmag

170 millió dollárért kelhet el egy Caravaggio-festmény

Egy francia család padlásán talált festményről úgy vélik, Caravaggio egy elveszett alkotása lehet, ami 170 millió dollárért kelhet el egy aukción. Nagy merészség lenne ekkora árat meghatározni mind a család, mind az árverésvezetők és műkereskedők részéről – ez ugyanis 1 100-szorosa Caravaggio jelenlegi aukciós rekordjának.

A kép a barokk mester egy híres festményének, a Judit és Holofernésznek rég elveszett, feltehetőleg 1607-ben készült második verziója. A véres bibliai jelenetet ábrózoló kép, melyen Judit lefejezi Holofernészt, előzetes becslések szerint 100-150 millió euró értékben bocsájtják árverésre június 27-én egy Toulouse-beli aukciósházban . Az ehhez hasonló árak eléggé ritkák a magas tétű, modern és kortárs művészeti, londoni és new york-i árveréseken. A műalkotást az a helyi család adja el, akiknek a padlásán  2014-ben megtalálták a festményt. Az árverezés a toulouse-i aukcióvezetőn, Marc Labarbe-n és a párizsi „öreg mesterekre” specializálódó műkereskedőn, Eric Turquinen keresztül történik majd. A darab különlegessége felfedezésének történetében is rejlik. Az öt éven át tartó tisztítási, kutatási és vizsgálati ciklust egy 168 oldalas katalógusban, valamint egy weboldalon örökítették meg.  A darabot kiállították már Milánóban, Párizsban, Londonban és New Yorkban is.

A képet már hamarabb is felfedezhette volna a család, melynek toulouse-i gyökerei egészen a 19. századig nyúlnak vissza. A hat láb széles kép észrevétlen maradt, mikor korábban a tető beázását javították, s a víz a padlásra folyt. Két évvel később tolvajok fosztották ki a padlást, ám a kép pár öreg matrac és doboz mögött érintetlen marat továbbra is. A tulajdonosok végül a padlás takarítása közben bukkantak rá. Kapcsolatba léptek Labarbe-val, aki Turquin-hez fordult. A szakértőnek és csapatának három hónapos analízise után megérkezett az ítélet: a kép Caravaggióé. Azóta a festmény restauráláson ment keresztül, hogy korrigálják a víz által okozott károkat és eltávolítsák a lakkot, amely elhomályosította a kép éles részleteit.

A kompozíció 1599-ben festett, első verziója a római Barberini Palotában található. Caravaggio 1607-es nápolyi tartózkodása alatt tért vissza a témához, miután száműzték Rómából. A második verzió létezéséről egy francia művész és műkereskedő másolata révén szereztek tudomást. Az elveszett festmény említésre kerül egy 1607-ben írt levélben, melyet egy Nápolyban járó flamand művész küldött pártfogójának, Mantua hercegének. A levélben a festő említi, hogy két bellissimi Caravaggio-festményt árulnak, a Judit és Holofernészt alig 300 dukátért. Finson – a festményt áruló műkereskedő – egy évtizeddel később bekövetkezett halála után az eladatlan képet egy festő-műkereskedő társára, Abraham Vinckre hagyta. Ezek után a Judit és Holofernész eltűnt.  

A nagy kérdés az, hogyan került a festmény Toulouse-ba. Ismert, hogy Finson átutazott a városon a halála előtti években. A darab a 19. század elején érkezhetett Franciaországba. A kép feszítőrámája egy olyan francia típusú ráma, melyet csak abban az időben használtak – állapította meg Claudio Falcucci, egy, a képet tanulmányozó tudós.

Néhány szakértő még mindig szkeptikus a festmény eredetét illetően. Az olasz művészettörténész, Mina Gregori szerint a Judit és Holofernész Artemisia Gentileschi munkája lehet. Gianni Papi, a Firenzei Egyetem Caravaggio-szakértője szerint egy Finson által készített másolatról van szó.

Caravaggio jelenlegi aukciós rekordja 145 500 dollár, ez a kínálat 1998-ban hangzott el egy Sotheby’s-beli, öreg mesterekre fókuszáló aukción. Viszont egy 2015-ös árverésen Caravaggio legkorábbi megmaradt festményének tartott Gyümölcsöt hámozó fiú című képet kínálták, melynek előzetes becslések szerint az ára 3-5 millió dolár lett volna, de a képet művészettörténeti jelentősége ellenére sem sikerült eladni.

A Judit és Holofernész értékének meghatározásában Rembrandt képeinek jelenlegi árazása volt segítségül. Turquin idézte a Louvre és a Rijksmuseum 2015-ös, közös beszerzését, mikor két Rembrandt-portréra tettek szert 160 millió euróért, s az amszterdami múzeum jelenlegi manővereit, melyek egy újabb Rembrandt megvásárlására irányulnak, 165 millió euró értékben. Turquin szerint ötször annyi Rembrandt-kép létezik a világon, mint ahány Caravaggiónak tulajdonított kép. „Az előterjesztett ár szerény egy olyan művészhez mérve, akinek munkái sokkal fontosabbak és ritkábbak” – hívta fel a figyelmet a műkereskedő.

Azt, hogy mit szólnak ehhez a becsléshez a gyűjtők, június 27-én tudhatjuk meg.

A cikk angol nyelvű forrása itt található.

Fotók: Eric Turquin

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket