dunszt.sk

kultmag

Tutaj és menedék

Június 19-én este 19.30-kor nyílik meg az At Home Galleryben Somorján Blazsek András és Emily Verla Bovino közös kiállítása, egy videó- és hanginstalláció, On rafts and reguge címmel.

Blazsek András hanginstallációja a Mangkhut tájfun zaját mutatja fel galéria terébe emelve egy természeti jelenséget. A 140 km/h-val száguldó Mangkhut 2018. szeptember 16-án érte el Hong Kong déli szigeteit, és több mint tíz órán keresztül ostromolta az utcákat. Az állandósult zaj folyamatos feszültség alatt tartott maga körül mindent. A tízórás hangfelvétel és a hozzá tartozó videó ennek a hangeseménynek a dokumentációja.

Emily Verla Bovino munkája az angol (Sus)s(t)udio: The (Post Pre-)Post(humous) Studio címet viseli. Ebben a munkában Blazsekétől eltérő módon hívja párbeszédbe a művészi teret, ő a művészműtermet. Ennek a kultikus helynek a múltját, jelenét és jövőjét egy médiumon – a halottakkal kommunikáló alanyon – keresztül próbálja feltárni az alkotó. A videó-performasznak mindössze három nézője volt, a kamera, a kamera kezelője és egy kitalált karakter, akit a művész próbált megidézni a galéria terében. A kamera mozgása és a felvett anyag vágása kritikai fontosságú, mivel ezen keresztül tudjuk érzékelni a harmadik karakter jelenlétét a performansztérben. A képeket a Kaliforniai Egyetem (San Diego) képzőművészeti tagozatának galériájában rögzítették. Az performansz a Mexikói határ közelében elhelyezkedő volt rögzítve. Az épület ezt megelőzően fegyházként is funkcionált, az 1970-es évektől pedig, miután az egyetemhez került, Allan Kaprow használta.

Blazsek András (1984, Dunaszerdahely) médiaművész, érdeklődésének középpontjában a hang, a szobor, az installáció és a enviroment áll.

Emily Verla Bovino (New York/Hong Kong) művészettőrténész, művészeti író, művész. Projektjeinek állandó szereplője egy fiktív, RK nevű karakter.

Blazsek András és Emily Verla Bovino jelenleg Hong Kongban élnek, ahol Emily a Savannah College of Art and Design Hong Kong Művészettörténet Tanszékének professzora, András pedig a City University of Hong Kong Kreatív Média Tanszékének óraadója.

A kiállítás július 7-ig tekinthető meg, időpontegyeztetést követően.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket