dunszt.sk

kultmag

Októberig tartó rendezvénysorozat Csontváry halálának évfordulójára

A több hónapon át tartó eseménysorozat megnyitóját a festő halála évfordulójának előestéjén, június 19-én 19 órától tartják a budapesti Hadik Kávéházban. Az esten zenei improvizációk kíséretében, felolvasószínházban elevenedik meg Csontváry naplója, a megnyitót követő pódiumbeszélgetés fókuszában pedig a festő életének és hagyatékának titkai állnak.

Az október végéig tartó rendezvénysorozat felhozatalát tematikus beszélgetések és előadások, vezetett séták, filmvetítések, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások gazdagítják.

Az esemény valamennyi programján való részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információ a sorozat Facebook-oldalán olvasható.

Csontváry Kosztka Tivadar eredetileg gyógyszerészként dolgozott, ám festői tehetséget érezve magában otthagyta állását, és a Müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult tovább. Rendszeresen utazott, jelentősebb képeit a Közel-Keleten festette. Az egyik legismertebb festménye a Magányos cédrus, amely címét azonban az utókor adta – Csontváry katalógusaiban Egy cédrusfa Libanonból címen szerepel.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket