dunszt.sk

kultmag

„Én nagyon szép életet élek”

„Gépek. És hogyha még rosszabban akarok fogalmazni, akkor: zacskók.”

Dobray György dokumentumfilmje, a K1 – Film a prostituáltakról 1988-ban jelent meg. Tény, hogy sokáig az év egyik legbotrányosabb alkotásaként tekintettek a filmre, talán ma sem egy könnyen befogadható darab. A megjelenést megelőző bő két évtizedben egyszerűen nem lehetett beszélni a témáról, hiszen a szocialista erkölcs mélyen elítélte a tevékenységet, holott megközelítőleg ezren kényszerültek prostitúcióra Magyarországon akkoriban.

„Jó ezt azért elmondani, mer valakinek el kell mondani. Évekig csak be volt fogva a szánk. Teljesen.”

De nem csupán a témáról megnyíló párbeszéd volt a hozadéka a filmnek. Hiszen ahogy a szenvedélybetegségekről, a társadalmi perifériára való szorulásról nem létezett diskurzus a rendszerváltás előtt, úgy a prostitúció mint jelenség mutatott rá a kilátástalanságra és mélyszegénység létezésére, amely téma egyszerűen tabunak számított korábban.

„– És csak így tud már élni?
  – Nem. De nincs meg a lehetőségem. Nincs meg hozzá az adott helyzet.”

Dobray filmje a legnyersebb doku a témában, ami az utóbbi évtizedekben napvilágot látott, ugyanakkor vannak beállított jelenetek is. A film szereplői néha talán kénytelenek is voltak játszani a kamerának, hiszen a rendező elmondásai alapján színészként voltak szerződtetve a produkcióhoz, hogy valami módon védve legyenek a hatóságokkal szemben.

„Egy-két olyan jelenet volt, ami akkor történt, mikor éppen nem forgattunk, és azt újra játszattam, megcsináltattam velük, mintha amatőr színészek lennének, de mivel a saját életüket, megtörtént helyzeteiket játszották újra, ezek nagyon hitelesek voltak. Egy hazug, kitalált kocka nem volt benne”

A K1 narratívájának középpontjában két ember, Tarzan, a strici és a naponta akár nyolc fuvart is lezavaró Párduc becenevű lány áll. Ugyanakkor a film érinti a transzneműség témáját is. Bármennyire is úgy tűnhet elsőre, hogy a film központi témája a szexualitás, a K1 az emberi kiszolgáltatottság és megalázottság története.

Közel egymillióan látták a budapesti Szikra moziban bemutatott első részt. A bemutatón jelen volt a film főszereplője, Tarzan is, aki a vetítés után felment a vászon elé és meghajolt, a közönség azonban egyhangúan kifütyülte őt.

Fotó: Hunnia Filmstúdió Vállalat

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket