dunszt.sk

kultmag

Cseréld el az alkotóműhelyed a világ bármely pontján!

Sok művész számára egy külföldi ösztöndíj olyan lehetőségnek számít, amely révén megszokott stúdiójuk helyett új környezetben alkothatnak. Ezek a programok gyakran anyagi támogatást is kínálnak, vagy impulzusokkal teli szállásokkal kecsegtetnek a világ távoli, eldugott tájain. Egy tanulmányban sikeresen bizonyították, hogy az utazás, más kultúrák megismerése kreatívabbá tesz minket. Ennek ellenére az efféle ösztöndíjak gyakran túl kompetitívek, s nem is elérhetőek minden művész számára egyaránt.

„Amennyiben családod van, vagy túl fiatal vagy a szakmában, esetleg mozgássérült vagy, nem igazán lehetsz részese ezeknek a programoknak” – magyarázta a Helsinki-beli művész, Timo Wright. Egy kurátorral, Anni Fahlerrel létrehoztak egy weboldalt, mely az ilyen alkotók segítségére lehet. A tavasszal indult Artist Residency Swap (Művészbirtok-csere) nevű oldalon a regisztráló művészek bemutathatják stúdióikat, majd kapcsolatba léphetnek kollégáikkal, s megegyezhetnek alkotótereik ideiglenes cseréjében.

A folyamatos fejlesztés alatt álló weboldal jelenleg körülbelül 120, a világ legkülönbözőbb tájairól származó felhasználóval rendelkezik. A posztok között találhatunk századközépbeli két hálószobás londoni lakást, egy dzsungelbéli stúdiót Tulumban, vagy egy nagy, festésre alkalmas teret Manhattanben.

A partnerek hat évvel ezelőtt kezdtek el ötletelni a weboldalon, ekkor éppen egy Unknown Cargo nevű galériát működtettek Helsinkiben. Elismert és ismeretlen művészek munkáit is bemutatták, ám az alkotók nevét csak a kiállítás végén árulták el – ebben a szellemben működik az Artist Residency Swap is, mivel célja, hogy a kevésbé értékelt művészeknek is egyenlő lehetőséget nyújtson. „Szeretnénk, hogy minden művésznek egyformán lehetővé tegyük az alkotást, és hogy ezáltal bizonyos értelemben demokratizálják a művészeti szcénát” – jelentette ki Wright.

Az elmúlt három évben Wright és Fahler számos művészt megkérdeztek, hogy eldöntsék, milyen szolgáltatásokat nyújtson a weboldal. Fontos szempont volt, hogy könnyű legyen használni, de szükség volt egy szociális elemre is – az alkotók olyan platformot igényeltek, ahol párbeszéd jöhet létre, így bátorítva őket közösségük és helyi művészeti miliőjük megosztására.

„Sokaknak fontosnak tűnt, hogy ne csak fizikai tér csereberéjéről legyen szó. Remélték, hogy megoszthatják egymással kontakutsaikat is, vagy hogy az adott helyen a vendéglátó bemutatja őket kurátoroknak, kollégáknak, esetleg bevezeti őket a helyi művészeti szcénába” – összegezte Wright a művészek hozzáállását. „Néhány művészbirtok, amin jártam, nem más, mint egy szoba, egy tér, és semmi több, szóval nulláról indulsz. De ha valaki azt mondja, hé, meg kéne ismerkedned evvel és evvel a személlyel – akkor már többet oszt meg, mint pusztán fizikai teret.”

Csakúgy, mint a példaként vett Home Exchange (Otthoncsere) oldal, az Artist Residency Swap arra kéri felhasználóit, hogy készítsenek egy profilt megosztani kívánt stúdiójuknak vagy akár otthonuknak. Ideális esetben munka- és életterüket is megosztják, hogy lehetővé tegyék az adott helybéli élet megtapasztalását, de nem kritérium, hogy mindkettőt megtegyék. Információkat adhatnak meg a környezetről, a művészeti miliőről, s természetesen a stúdióról – például azt, hogy a hely festésre vagy inkább számítógépes munkára alkalmas. Ha a profil nyilvánossá válik, a felhasználók üzenhetnek egymásnak, hogy többet tudjanak meg a helyről, és elrendezhetik a „csereberét”.

Wright és Fahler egyenlőre a felhasználókra bízza az együttműködés elrendezését. Még nem is biztosak abban, hogy történtek-e már kölcsönzések, hiszen az oldalon privát beszélgetések folynak, melyeket nem láthatnak. A közeljövőben szeretnék olyan funkciókkal ellátni a weblapot, ahol például egy naptárban jelölni lehet majd, mikor elérhető az adott stúdió. S ami a legjobb: az Artist Residency Swap egyelőre ingyenesen használható.

„Finnországban az a jó, hogy rengeteg különböző szervezettel vagyunk megáldva, akik a művészetet támogatják” – mondta Wrigth, jelezve, hogy az oldalt hasonló támogatások segítségével működtetik. Reálisnak látja, hogy a jövőben egy bizottságot kell majd összeállítaniuk a platform növekedésének érdekében. „Megpróbáljuk a lehető legtovább ingyenesen tartani, vagy legalábbis annyira olcsón, amennyire csak lehet” – tette hozzá.

Wright és Fahler remélik, hogy a platform nem csak alkotótereik, hanem ötleteik, jelentőségteljes élményeik megosztására ösztönzi a művészeket. „Természetesen a környezetváltás mindig jó művészetünkre nézve” – jelezte Wright, majd hozzátette: „de remélem, valami mást is nyújthatunk emellett – minél többet osztunk meg egymással, annál többet kapunk.”

A cikk angol nyelvű forrása itt található. A képek az ARS weboldalhoz tartoznak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket