dunszt.sk

kultmag

Oscar-díj – több mint 800 új tag az amerikai filmakadémián

Az Oscar-díjakat az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS) ítéli oda, a testület idén 842 taggal gyarapodott. A filmakadémia célja az, hogy minél sokszínűbbé, befogadóbbá és globálisabbá váljon.

Az AMPAS 2015-ben kezdte el intenzíven bővíteni a sorait, tavaly például 928 új tagot vettek fel. A teljes tagság immár több mint kilencezer. Az új tagok felvételével megváltozott a nők és a színes bőrűek aránya, előbbi 32 százalékra, utóbbi 16-ra emelkedett.

A bővítésnek magyar vonatkozása is van, a meghívottak között szerepel Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-jelölt filmjének vágója, Szalai Károly is.

A tagság új színészei és zenészei közt található például Winston Duke, Elisabeth Moss, Letitia Wright, Claire Foy, Sterling K. Brown, Tom Holland, Gemma Chan, Will Poulter, Lady Gaga és Adele is.

A rendezők közé meghívást kapott mások mellett Jonathan M. Chu, Phil Lord, Christopher Miller, Nisha Ganatra, Liza Johnson és Jon Baird.

De más filmes szakemberek is találhatók az új tagok közt, például Cathleen Taff, a Disney nemzetközi forgalmazási elnöke, Julie Rapaport, az Amazon Stúdió filmes társigazgatója stb.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket