dunszt.sk

kultmag

Pride – Budapest, Pozsony, Prága

Idén július 6-án délután 3 órakor a Kossuth Lajos térről indul a Budapest Pride, de a következő hetekben Közép-Európa számos városában tartanak felvonulásokat, fesztiválokat a LMBTQ aktivisták.

Budapesten a Felvonulás 2019 – Van egy közös a történetünkben címet kapta a rendezvény, s már ebből is látszik, hogy igazi közösségépítésről van szó. Ahogy a rendezők megfogalmazták programjukban: „Van egy közös a történetünkben. A családunk, az iskolánk, a munkahelyünk, a lakóközösségünk, a falunk, a városunk, az országunk, a hobbink, a kedvenc filmünk, a sport, amit űzünk, a közösségeink azok, melyek biztonságot, állandóságot, barátságokat, szórakozást, fejlődést jelentenek számunkra. Segítenek nekünk eligazodni a világban, általuk határozzuk meg magunkat és velük, a közösség tagjaival érezzük igazán, hogy nem vagyunk egyedül. A Budapest Pride is ezt jelenti sokak számára, és nem csak az LMBTQ emberek számára.”

A 2019-es fesztivál célja, hogy a különbségek helyett a hasonlóságot keressék egymásban az emberek, a közös pontokat. Az egyéni szempontok helyett tehát a közösség építésén van a hangsúly, az emberi viszonyok elmélyítésén. „Mi itt vagyunk, és hangot adunk mindenkinek, aki igazságos, sokszínű, elfogadó világot szeretne. Várunk mindenkit, aki egyetért a fenti célokkal és értékekkel, legyen az LMBTQ közösség tagja, vagy támogatója, mindenki részvétele számít, mindenki jelenléte fontos!”

A budapesti felvonulást 33 ország nagykövetsége köszöntötte. A felvonulás útvonala és a kísérő programok itt érhetők el.

Szlovákiában több szivárványos megmozdulást is szerveztek/szerveznek – többek közt három PRIDE-ot. A besztercebányai PRIDE BB 2019 már június 29-én lezajlott, a következő eseményre július 16-án, kedden este 7-től Pozsonyban, a Tepláreň Caféban kerül sor. Itt egy beszélgetésen a három felvonulás szerzvezői beszélgetnek. A téma a három megmozdulás közös jegyeinek, illetve különbségeinek megvitatása lesz, emellett azokra a kerdésekre keresnek választ, hogy az utóbbi években történt-e változás az LMBTQ közösségek és egyének, valamint a társadalom viszonyában, mi a helyzet a kisebb városokban, falvakban, milyen vízióval rendelkeznek az LMBTQ emberek.

Szlovákiában a következő felvonulás július 20-án lesz Pozsonyban Dúhový PRIDE Bratislava 2019 címmel, augusztusban pedig Kassán szerzvezik meg a PRIDE Košice 2019-et.

Prágában egyhetes fesztivált szerveznek Festival Prague Pride 2019 címmel augusztus 5-től 11-ig. A felvonulás 10-én zajlik. A fesztivál programját július 9-én hozzák nyilvánosságra, s az esemény honlapján lesz elérhető.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket