dunszt.sk

kultmag

Zöld energiát előállító művészeti központ nyílik Németországban

Amikor Pablo Wendel bemutatta a sajtónak és válogatott vendégeinek új, nemsokára felavatandó, E-Werk nevű művészeti centrumát, a hangsúly nem a galériákon volt – sokkal inkább a valaha kelet-németországi erőműként szolgáló épület ómódi generátorszobáján. A Berlintől alig egy órányira fekvő E-Werk egészen új szintre emeli a hozzá hasonló poszt-indusztriális kulturális intézmények „divatját”: az öreg gyárat szinte szó szerint a „művészet erejével” élesztik újjá. Ősszel hivatalosan is újraaktiválják az épületet, melyben egy ambiciózus művészeti centrum talál otthonra, s ami a művészeten kívül zöld energiát is termel majd.

Szeptember tizennegyedikén az újratervezett szénerőmű teljesen más tömeg számára nyílik meg, mint amilyenre Luckenwalde környéke emlékezhet. Az éjjelen, melyen hivatalosan visszakapcsolják a központ áramellátását, egy Power Night elnevezésű, egész estén át tartó performansz-sorozattal avatják fel az E-Werket – az előadás kiterjed a turbinateremre s a szomszédos, Bauhaus-stílusú fürdőhelyre is. Mindezt az Egyesült királyságbeli Block Universe performanszfesztivál szervezi, a programban többek között Nora Turato és Nina Beier művészek is szerepelnek.

Az E-Werk hallja

A jövő felé tekintő projekt mögött Wendel és Helen Turner brit kurátor áll. Turner egy nyilvános kijelentésében így nyilatkozott: „Az E-Werk Luckenwalde úttörő példája annak, hogyan tehetnek a kulturális intézmények konkrét lépéseket jövőnk ekológiai problémái ellen.”

Wendel mérnökökkel és építészekkel dolgozott együtt az 1913-ban épített szénerőmű mechanikai infrastruktúrájának újratervezésén, hogy képes legyen „ipari szinten” is újrahasznosítható energiát előállítani és tárolni. A híresen környezetszennyező barnaszén helyett az E-Werket lucfenyőtörmelék táplálja, amely már önmagában egy szomszédos gyár mellékterméke. Az égetésből visszmaradó faszén termőföldek tápanyaga lesz, a forró víz pedig helyi kávépörkölő és sörfőző gyárakba jut majd.

A történelmi épület négy emeletét elfoglaló intézmény  kinetikus művészetekre is szeretne fókuszálni. Szeptemberben a londoni művész, Nicolas Deshayes kiállítása avatja az épületet: öntöttvas-szobrai forró vizet pumpálnak az eltorzult belső csatornákba, ezáltal radiátorként funkcionálnak. A munkákat a megnyitón kapcsolják be, hogy hőt sugározzanak.

Nicolas Deshayes: Thames Water, 2016

Wendel a Guardiannak tett nyilatkozatában így szólt: „Elegünk volt az ekonómiai modellből, amiben művészként élnünk kell. Szeretnénk egy alternatívát alapítani.” Mikor rátalált a Berlinen kívül eső erőműre, gyorsan lecsapott rá. Azóta egy nagy stúdiója is van ott, ahol régi gépeket vagy azok alkatrészeit tervezi újra. A kiállítóterek mellett ösztöndíj-programokat, workshopokat, elérhető árú stúdiókat is kínál majd az E-Werk, a bevétel mellett, melyet Wendel és Turner mint mikro-energiaellátóként szeretnének termelni. A stúdiók közül némelyet már el is foglaltak.

A művészet mellett Wendel szélesebb gyakorlata az energia körül forog: sokat dolgozott már árammal olyan műalkotások létrehozásán, melyek kinetikusak, s önmagukban energiát termelnek. Néhány évvel ezelőtt megalapította a Performance Electrics nonprofit művész-áramellátó társaságot: ez a pszeudomodell azzal dicsekedhet, hogy árammal lát el egy észak-németországi szoborparkot szél-szobrai segítségével. A Performance Electrics összes bevétele (beleértve az E-Werkben generáltakat is) a kultúrába és a szabadalmaztatott Kunststrom („művészet-energia”) technológiába lesz befektetve, amellyel szélenergiát, napenergiát árammá alakító műalkotásokat hoznak létre.

A Performance Electrics Erektrish’ Rosa nevű alkotása

Művészeti programja mellett az E-Werk szeptembertől a nemzeti hálózathoz is szeretne áramot adni, amelyet a közönség megvásárolhat – összesen 100 háztartás áramellátására lesz kapacitása. A Performance Electrics jelenleg huszonhárom klienssel rendelkezik, köztük a dél-németroszági Stadtgalerie Saarbrücken-nel és a Stuttgarttől nem messze eső Kunsthalle Göppingen-nel. Az E-Werk reméli, hogy néhány környéki kisváros majd az általuk szolgáltatott energiára konvertál.

Az E-Werk Luckenwalde a nyilvánosság számára szeptember 15-én nyílik meg.

A cikk angol nyelvű forrása itt található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket