dunszt.sk

kultmag

Publikum előtt restaurálják az Éjjeli őrjáratot

Rembrandt talán legikonikusabb festményét, az Éjjeli őrjáratot eddigi legalaposabb restaurálásának vetik alá, és az amszterdami Rijksmuseum speciális üvegburkolat alá helyezte, hogy a restaurátorok munkálkodását a publikum is figyelhesse. A durván 3×4 méteres festmény kétségkívül a holland aranykor legünnepeltebb műalkotásai közé tartozik. A múzeum rendszeresen posztol rövid videókat, így a folyamat online is követhető.

kép: Rijksmuseum

A projekt az Operation Nightwatch nevet kapta, s ez a festmény első főbb restaurálása azóta, hogy 1975-ben egy késsel hadonászó múzeumlátogató többszörösen átszúrta. Egy, a múzeum által nyilvánosságra hozott nyilatkozatban a múzeumigazgató, Taco Dibbits elmagyarázta, azért döntött a nyilvános restaurálás mellett, mert az alkotás „mindnyájunké”. A BBC szerint a hétfői megnyitón hozzátette: „Több, mint két és fél millió ember nézi meg évente a festményt. A kép mindenkié, aki Hollandiában, vagy bárhol a világon él. Ezért úgy éreztük, a publikumnak joga van látni, mi történik a festménnyel.”

A Rijksmuseum nyilatkozatában jelzett, hogy az idő elteltével több probléma is felmerült, mint például a kép jobb alsó részén található kutyafigura elhalványulása. „Hogy jobban megértsük a festmény, mint egész állapotát, úgy döntöttünk, alapos tanulmányozásnak vetjük alá. Ez a részletes tanulmányozás szükséges ahhoz, hogy ki tudjuk választani a lehető legjobb kezelési módot: különböző képalkotó technikákat, magas felbontású fényképeket és fejlett számítógépes analízist használunk majd. Ezek, és más metódusok felhasználásával képesek leszünk egy nagyon részletes képet alkotni a festményről – nemcsak a festett felszínről, hanem minden rétegéről, a lakktól a vászonig” – tették hozzá.

kép: Rijksmuseum

Az Éjjeli őrjárat Amszterdam város tulajdona, 1808-tól a Rijksmuseumban látható. A múzeumnak van egy Night Watch Gallery nevű terme, melyet speciálisan a festmény kiállítására terveztek.

A cikk angol nyelvű forrása itt található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket