dunszt.sk

kultmag

Bíróság döntött Egon Schiele két vízfestményének tulajdonlásában

A képek eredetileg egy Holokauszt-áldozat birtokában voltak, most egy New York-i bíróság az örökösök javára döntött. Fritz Grünbaum, bécsi kabarista műgyűjteménye 449 darabból állt, ennek volt része ez a két festmény, a Nő fekete kötényben (1911) és az Arcát eltakaró nő (1912). A gyűjteményt az örökösök állítása szerint náci fosztogatók szerezték meg, miután Grünbaum 1941-ben meghalt egy koncentrációs táborban. A Đöntésről a New York Times tudósított.

Egon Schiele: Arcát eltakaró nő

A bíróság szerint bizonyítható, hogy a képek Grünbaum birtokában voltak a háború előtt, miközben minden bizonnyal szabad akaratából nem vált meg tőlük. Egy ügyvéd által hitelesített irat szerint a feleségére ruházta őket, azonban az irat keletkezésének idején az előadóművész, aki a nemzetiszocialista rendszer hangos kritikusa volt, már egy koncentrációs tábor foglya volt.

Richard Nagy, londoni műkereskedő 2013-ban vásárolta a képeket. Ügyvédjének állítása szerint a német katonák ugyan leltárba vették a Schiele-képeket (Grünbaum gyűjteményében 81 volt összesen), azonban nem rabolták el őket, és a festményeket Mathilde Lukacs, az előadóművész sógornője adta el Eberhard Kornfeld svájci műgyűjtőnek a háború után. Kornfeld 1956-ban megjelentetett egy Schiele-katalógust, amelyben szerepelt mindkét kép, azonban a tulajdonlási történetükben nem tesz említést Mathilde Lukacsról; 2007-ben egy másik, hasonló perben azt mondta, nem volt tudomása az eredeti tulajdonosról, ugyanakkor valóban Lukacstól vette meg a képeket. Az örökösök ügyvédje szerint azonban az ezt igazoló iratok utólag készült hamisítványok.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket