dunszt.sk

kultmag

Filmek, amiket Stanley Kubrick nem forgatott le

„A házasság olyan, mint egy hosszú menüsor, aminek a legelején szolgálják fel a desszertet… El tudod képzelni azt a borzalmat, hogy együtt élsz egy nővel, aki hozzád kapcsolja magát, mint egy tapadókorong, akinek az egész élete körülötted forog, reggel, délben és este?… Olyan ez, mint tollpihékbe fulladni. Egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedni a szokások és ismerős helyzetek puha és fojtó tengerében. Ha legalább visszavágna. Dühös lenne, vagy féltékeny, legalább egyszer. Figyelj, tegnap este kimentem sétálni. Mindjárt vacsora után. Hajnali kettőkor értem haza. Ne kérdezd, merre jártam.”

Stanley Kubrick. Kép forrása: IMDB

A fentiek a Married Man (Házasember) forgatókönyvének nyitó sorai, az egyik filmvázlaté a három közül, amelyek a Guardian cikke szerint nemrég kerültek elő a húsz éve elhunyt Stanley Kubrick hagyatékából. Mindhárom munka a házasság problematikájával – hűséggel, féltékenységgel, félrelépéssel foglalkozik, és 1954 és 1956 közé datálható; ebben az időszakban került válságba házassága második feleségével, Ruth Sobotkával. A Married Man forgatókönyve 35 oldalnyi gépelt oldalból áll, kézírásos megjegyzésekkel és jegyzetlapokkal. Egy másik, The Perfect Marriage (A tökéletes házasság) címmel kézzel írt jegyzetekből és hét oldalnyi kész jelenetből áll. A Jelaousy (Féltékenység) mindössze tizenhárom oldalnyi kézzel írt, illetve gépelt jegyzet. Az előkerült töredékek a londoni University of Arts Kubrick-archívumába kerülnek majd.

Kubrickot a 20. század egyik innovatív rendezőjeként tartják számon, nevéhez 13 nagyjátékfilm fűződik, köztük olyan klasszikusok és kultfilmek, mint a Spartacus. a 2001:  Űrodüsszeia, a Mechanikus Narancs vagy a Ragyogás. Filmjeinek többségét irodalmi művekből adaptálta. Nem tartotta magát írónak, rendszerint más forgatókönyvírókkal dolgozott együtt. Nathan Abrams, Kubrick-szakértő fájlalta, hogy ezek a szövegek az után kerültek elő, hogy befejezte legutóbbi Kubrick-könyvét, de ez nem akadályozta meg a lelkesedésben: „Rengeteg az új anyag, aminek eddig a létezéséről sem tudtunk. Mostanáig ott ültek a házában, mire a hagyatékkezelő továbbította őket. Ezeket a projekteket Kubrick meg akarta valósítani, aztán valamiért mégsem tette meg. Még utalást sem találtam róluk semmiben, amit eddig olvastam.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket