dunszt.sk

kultmag

THEALTER 2019: fókuszban a női témák és a fiatal alkotók

Kilenc nap alatt kilenc helyszínen 32 csapat 30 produkcióját nézhetjük meg a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit. Idén három bemutatót és több magyarországi premiert láthat a közönség. A kínálat kiemelten foglalkozik a női témákkal, illetve hangsúlyosan lesznek jelen a programban fiatal alkotócsapatok, valamint nemzetközi – cseh, szlovák, szlovén és román – és szegedi produkciók. Most is indít workshopot a fesztivál, méghozzá a világhírű Ivo Dimcsevvel, és szakmai beszélgetésekre is várják a közönséget. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

29. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált. 2019. augusztus 2. és 10. között várják az érdeklődőket a hazai független szcéna és a régió legizgalmasabb színházainak előadásait bemutató programsorozatra, melynek fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete és kertje. Színházi pezsgéssel telik meg azonban a város több pontja is a kilenc nap alatt, hiszen játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében és Kisszínházában, sőt a Csillag börtönben is.

Női témák középpontban

Az idei műsorkínálatban számos olyan produkciót találni, melyek kimondottan női témákkal foglalkozik. Ebbe a sorba illeszkedik például az Örkény Színház stúdióelőadása, Az üvegbúra. A Sylvia Plath regénye nyomán született előadás a 20. század kultuszműve, mely a nővé válás stációit mutatja be kíméletlen őszinteséggel. Widder Kristóf rendezésében Zsigmond Emőke, Kókai Tünde és Dóra Béla alakítják a történet szereplőit.

Mészáros Piroska monodrámaként prezentálja saját életének egy szeletét a Call girlben: az átmenetileg feladat nélkül maradt színésznő pár éve multinál kezdett el dolgozni, ezt fogalmazta szövegkönyvbe, a Manna Produkció előadását pedig Spáh Dávid rendezte meg. Járó Zsuzsa szintén egyszemélyes darabbal érkezik a THEALTER-re, méghozzá egy bemutatóval. Kemény, céltudatos, sikeres nő történetét meséli el, akivel mégis megtörténik az elképzelhetetlen: családon belüli erőszak áldozata lesz. Keszég László rendezésében, az Orlai Produkció és a MASZK Egyesület koprodukciójaként láthatjuk a Huszonhárom percet.

Alaine – ideje a meghalásnak

Mondhatnánk, hogy Markó-Valentyik Anna is egyedül lesz a színpadon, de ez nem teljesen igaz, hiszen a darabban a huszonéves színésznő szereplője mellett színre lép a karakter nyolcvanéves báb változata is. Az Alaine – ideje a meghalásnak című produkciót Ladányi Andrea Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, rendező-koreográfus álmodta színpadra. Polcz Alaine szövegei és Karády Katalin dalai kelnek életre a KL Színház megrázó produkciójában, mely a Legjobb monodráma előadás díját hozta el az idei MOST-fesztről.

Queendom címmel a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz Szabó Veronika fantáziája. Improvizációs technikákkal női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig, nyolc művésznő segítségével. A KV Társulat Euripidész drámája nyomán alkotta meg a Médeia című előadást, mely ebben a változatban a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól. Czukor Balázs rendezésében Radnay Csillát, Spiegl Annát, Száger Zsuzsannát és Urbanovits Krisztinát láthatjuk.

Fiatal alkotócsapatok

Ahogyan az már megszokott, a THEALTER minden évben teret biztosít a fiatal színházi alkotók számára. 2019-ben hat csapat előadásait láthatják a nézők a programban. A bOdyssey project visszatérő vendég a fesztiválon. Escape című előadásukat összesen három alkalommal nézhetjük meg. A Keserű Imre magyar és svájci tanítványaiból álló társulat különleges formanyelvet használ, mely az érintésen alapul, ezen keresztül beszélik el az őket foglalkoztató történeteket, ez esetben a menekültkérdés kapcsán.

Kelemen Kristóf tavaly – Pálinkás Bence György alkotótársával közösen – elnyerte a fesztivál Kritikusdíját a Magyar Akác című előadással. Ebben az évben Megfigyelők című darabjával érkezik Szegedre. A mű a hatvanas évek Magyarországán játszódik, ahol az állambiztonság egy, a színművészeti főiskolán tanuló, magyar származású angol férfit figyeltet. Az FAQ Színház sem lesz ismeretlen a nézőknek, már tavaly is nagy siker fogadta őket. Most két előadással, A per és a Krapek című darabokkal érkeznek. Előbbi a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös produkció és Kafka művének adaptációja, Tárnoki Márk rendezésében, utóbbi pedig a Zabhegyező feldolgozása monodráma formájában, Ördög Tamás rendezésében, Holden szerepében Georgita Máté Dezsővel.

Nyíregyháza utca

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyéb produkcióval is képviselteti magát a THEALTER-en, méghozzá A Nyíregyháza utca című előadással. Szilágyi Eszter Anna darabját – mely a Színházi Dramaturgok Céhétől elnyerte a 2018-as Évad Legjobb Magyar Drámája díjat – Novák Eszter vitte színre akkor negyedéves zenés-színművész hallgatóival. A mű a hollandiai magyar, roma prostituáltak életéről szól. A Gang Színház különleges kezdeményezés, mely során nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik a nézők otthonába, vagyis udvarába. Tőlük az Egy kis térzene című, zenés előadást láthatjuk a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről, Kroó Balázs rendezésében. Ádám Anna előadásában, a sorry not sorryban három színpad fogadja a nézőket, melyeken három táncos, többnyire párhuzamosan adja elő szólóját a bűnbeesésről. A produkció a fiatal alkotóknak szóló IZP – Imre Zoltán Program támogatásával valósult meg.

A Szkénétől az Átriumig, kellékes monodrámától szefárd dalokig

A Szkéné Színházból érkezik Büchner Woyzeckje, Hegymegi Máté rendezésében, Major Erik eh., Tóth Zsófia eh., Bánki Gergely, Terhes Sándor, Csoma Judit, Nagypál Gábor és Horkay Barnabás alakításával. A produkció az idei MOST Fesztről elhozta a Legjobb stúdiószínházi előadás díját, Major Erik pedig a Legjobb alakítás különdíját.

Woyzeck

Megismételhetetlen színházi alkalom lesz a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadás. Mindig az, hiszen a darab lényege, hogy egy színész csak egyszer adhatja elő, ráadásul a szöveget sem ismerheti előre, a bemutató időpontjában kapja kézhez. A SzínMűHely Produkció és az Átrium kísérletének első alanya Alföldi Róbert volt, Szegeden Medveczky Balázs lesz, az eddigi legfiatalabb művész ebben a produkcióban.

Horváth Nóra két előadásban is érdekelt. Oberfrank Rékával közös produkciójában, az AfterEverAfterben a társkereséshez fűződő tapasztalataikat mutatják fel. A Beat című darabban pedig Ivanov Gáborral kiegészülve, különböző táncnyelveket használva keresik az utat egymás felé. Ez utóbbi előadásban néptánc elemek keverednek diszkóval, technóval, hip hoppal, twerkkel és hardcore dance-szel. A két produkció szintén az IZP támogatásával jött létre.

Koncerten is részt vehetnek a THEALTER-ezők: Tóth Bernát Réka és Vázsonyi János Szefárd dalok című estjén. A K3CI projekt rezidenciazáró bemutatóját is a THEALTER keretein belül rendezik meg. A Tünet Együttes nem ismeretlen a THEALTER közönsége előtt, idén is visszatérnek Szegedre. Szabó Rékáék 15 éve dolgoznak együtt, A tünetegyüttes című előadásukban pedig saját történetüket mesélik el: múltjukat, jelenüket és jövőtlenségüket. Kiss István nem mindennapi tettre szánta el magát: a kaposvári színházban 30 évet dolgozott át kellékesként, mikor elhatározta: monodrámát ír Csütörtököt mondok? címmel. A színházi anekdotázásban bővelkedő végeredmény egészen különleges élmény, hiszen bár nagyon fontos munkát végeznek, ritkán hallani az előadásokat kiszolgáló, háttérben dolgozó színháziak hangját.

Nemzetközi produkciók, szegedi társulatok

Idén Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából érkeznek alkotócsapatok Szegedre, többen elsőként mutatkoznak be Magyarországon. A cseh Tereza Ondrová és a szlovák Peter Šavel a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel az As Long As Holding Hands című táncprodukcióban. A kolzsvári Reactor csapatának 99,6% című előadása kilenc magyar és román művész közös alkotása, az együttélésről és a közös nyelvekről, az elfogadásról és a szolidaritásról. Az előadás elnyerte az idén először kiosztott Halász Péter-díjat. Szlovéniából két produkció is érkezik. A Moment – Zavod EN-KNAP Hős 2.0 című darabja az ambícióról szól. Uroš Kaurin és Vito Weis a fiatal szlovén színészgeneráció elsőrangú képviselői. Ebben a darabjukban arról akarják meggyőzni a nézőket, hogy ez az Előadások Előadása, ők pedig a lehető legjobb színészek. A 6 címet viseli a Slovensko Mladinsko Gledališče előadása, mely Szlovénia egyik legrégebbi színháza, ma pedig egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb társulata. A produkció valós eseményeket vesz alapul: hat fiatalkorú menekült kálváriáját mutatja be, ahogy egy város intézményrendszere próbálja „megoldani” az elhelyezésüket. Az előadás 2018-ban elnyerte a Maribori Színházi Fesztivál fődíját.

Idén több szegedi kötődésű alkotócsapat is bemutatkozik a fesztivál keretein belül. A REÖK stúdiószínpadán vitték színre tavasszal Mrożek abszurd komédiáját, a Rendőrséget, Herczeg T. Tamás rendezésében. A Homo Ludens Projektől a HUMÁNIA című előadást láthatjuk a haza, hazaszeretet témakörében, Benkő Imola Orsolya rendezésében. A Barboncás Társulat Kiss Ágnes, Barnák László és Boncz Ádám szereplésével mutatja be Kafka Hotel című előadását a Bábszínházban, akik azt keresik közösen, saját életükben hol jelenik meg a kafkai világ. Perovics Zoltán társulata, a Metanoia Artopédia zárja az idei THEALTER-t, méghozzá a Diotima Szókratész bírái előtt című bemutatóval. A filozofikus mű Platón Szókratész védőbeszédét veszi alapul, Xenophón és Nietzsche írásaival vegyítve.

Workshop Ivo Dimcsevvel és kritikusműhely

A fesztivál idén is lehetőséget biztosít a művészeti képzésben résztvevő hallgatóknak, hogy színházi kurzuson ismerkedjenek egymással és új metódusokkal. Különleges alkalom lesz az idei. A bolgár származású, jelenleg Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tart mesterkurzust, Tégy magadnak egy szívességet! címmel, melynek fókuszában a szólóelőadás fejlesztésének különböző lehetőségei állnak. Ivo Dimcsev a performansz művésze, a tánc, a színház, a zene és multimédiás eszközök sajátos és színes keverékét alkalmazza előadásaiban. Neve mára fogalom, a világhírnév előtt pedig Szegeden játszott először Magyarországon. Az augusztus 3. és 7. között tartó workshopot munkabemutató zárja majd.

Idén is fogadja a résztvevőket a blog jr., a THEALTER kritikusműhelye. A jelentkezők próbanaplót és fesztiváltudósításokat írnak Jászay Tamás (a Revizor kritikai portál kritikusa, szerkesztője, egyetemi oktató) mentorálásával. A kilenc nap alatt minden reggel lesz Kritikus szekció is: a nyitott és ingyenes szakmai beszélgetéseket a Régi Zsinagóga udvarán rendezik, 10 órától.

A 29. THEALTER megnyitója 2019. augusztus 2-án, pénteken 18 órakor lesz a Régi Zsinagóga kertjében. Az esemény keretén belül az érdeklődők részt vehetnek a Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című ősbemutatóján. A darab szövege egy kelet-magyarországi kisváros polgármesterválasztás előtti életéből táplálkozik, valós tapasztalatokra építve, de fiktív szereplőkkel. Barcsai Bálint rendezésében Bánfalvi Eszter, Horváth Dániel, Lévai Viola, Martinkovics Máté, Szabó Zola és Tenki Dalma lép színpadra. Az új magyar drámát Gábor Sára írta, akit az idei POSZT-on a legjobb dramaturgnak járó díjjal jutalmaztak. Ezt követően, 21 órától Ivo Dimcsev LIVE Solo Concert című előadását láthatják a nézők a Kisszínházban.

Érdemes tehát néhány napot a napfény városában tölteni, hiszen idén nyáron ismét „Színház az egész Szeged”.

A jegyértékesítés az előadásokra július 27-én kezdődik. A tavalyi évhez hasonlóan online is lehet majd belépőt vásárolni a produkciókra, a fesztivál honlapján keresztül.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket