dunszt.sk

kultmag

Banksy a britek kedvenc művésze

A titokzatos stencilkészítő az egyetlen élő művész, aki rákerült annak a kutatásnak a top 10-es listájára, amely keretén belül körülbelül 2000 brit felnőttet kértek arra, hogy nevezzék meg kedvenc művészüket – jelent meg a The Sun-ban. Banksy így olyan klasszikus festőket előzött meg, mint Leonardo da Vinci, Van Gogh vagy Rembrandt.

A kutatás eredménye azonban a társadalmunkról többet mond, mint a régi korok nagy mestereiről. Banksy stencileit manapság még nehéz összehasonlítani Van Gogh munkáival, hiszen még nem állták ki az idő próbáját – Banksy alkotásai pontosak és aktuálisak, a jelenünk problémáit boncolgatják, gyakran ironikusan. Senki sem tudná előre megjósolni, hogy például a Banksy által tervezett, az Egyesült Királyság zászlajával díszített golyóálló mellény, melyet Stormzy viselt a Glastonbury zenei fesztiválon, nem csupán egy popkulturális relikvia lesz – ellenben a reneszánsz, barokk mesterek időtlen tematikájú festményeivel.

A kutatás eredménye elgondolkodtató: társadalmunkban állandóan diszkrimináljuk azokat az alkotásokat, melyek itt és most szólnak hozzánk s nekünk, azokkal szemben, melyek az emberiség időtálló remekműveinek minősülnek. Ha így gondolkozunk, talán nem is olyan nevetséges eljátszani a gondolattal, hogy Banksy kétdimenziós, nyers alkotásai gazdagabbak és megérintőbbek lehetnek, mint egy végtelenül egyszerű vázlat Da Vinci tollából.

A kutatás azt mondja el társadalmunkról, hogy a szépművészet, az alkotásokra rásütött „magaskultúra” bélyeg jobban elidegeníti a nézőket, mint más kulturális formák – hiszen Shakespeare szavain is nézők milliói csüngnek a Globe színházban, ám a művészeti múzeumok és pár „szakértő” nem tudja megfelelően átadni a szépművészet hihetetlen, emberi erejét. Gyakran úgy tűnhet, a művészet világa már az aukciósházak, a pénz körül forog, mely már Da Vincit is megfertőzte – Salvador Mundi című festménye nemrég világrekordot döntő 400 millió dollárért kelt el. Ennek a mentalitásnak szöges ellentétét képezi Banksy: amint egy alkotása elkelt a Sotheby’s aukciósházban, a keretbe épített szikék apró darabokra vágták, így fejezve ki a művész véleményét a művészeti piac hozzáállásáról. Igaz, hogy Banksy nem Rembrandt – de alkotásai mindannyiunkéi, és mindannyiunkhoz szólnak.

A cikk angol nyelvű forrása itt található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket