dunszt.sk

kultmag

Kényes művelet a Mona Lisa költözése

Pedig csak Louvre-n belül helyezték át egy másik terembe szerdán, a múzeum évek óta zajló nagyléptékű renoválása miatt. A Salle de États egyébként éppen a benne kiállított Mona Lisa miatt a Louvre legfrekventáltabb kiállítóterme, így ráfér a felújítás. A munkálatok már januárban elkezdődött, eddig azonban a festmény elmozdítása nélkül is tudtak haladni a munkálatokkal. Július 17-től októberig a Galerie Médicis ad otthont Leonardo da Vinci művének.

A Mona Lisáról nemrég azért írtunk, mert a Louvre első virtuális realitást alkalmazó kiállításának központi alakja lesz.

A festmény szállítása természetesen rengeteg tervezést és óvintézkedést igényel, mégsem nehezebb művelet, mint más, kevésbé híres alkotások esetében. Ugyanis mindegyik műtárgyat ugyanúgy kezelik és szállítják függetlenül az értékétől, mint azt Catriona Pearson, a múzeum munkatársa a BBC-nek elmondta. Arról is beszélt, hogyan zajlik egy ilyen költöztetés.

Nem csak a művek mozgatását igyekeznek a minimumra szorítani, hanem az azt kezelő alkalmazottak számát is, ugyanis ilyenkor mindenki kockázatforrásnak számít, még akkor is, ha nagyjából mindössze százlépésnyire viszik. Ugyanebből az okból jelentenek problémát a látogatók is, a Mona Lisát most például este, záróra után szállították. Az útvonalat egy, a műtárggyal azonos méretű furnérlemezzel ellenőrzik a szállítás tervezői és kivitelezői is, hogy kiderüljön, mindenhol elegendő hely van a tárgy mozgatásához.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket