dunszt.sk

kultmag

Az utolsó Tarantino-film

Májusban Cannes-ban mutatkozott be a Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood), Quentin Tarantino kilencedik filmje, amerikai premierje július 26. Nem csak a rendező puszta személye miatt övezi hatalmas kíváncsiság és hype a filmet, hanem azért is, mert ez lehet az utolsó előtti alkotása. Korábban ugyanis már bejelentette, hogy a tizedik filmje után nyugdíjba vonul, a Volt egyszer egy Hollywood pedig a kilencedik.

Kép forrása: IMDb

Mindez azért különösen érdekes, mert korábban arról is felröppentek hírek, hogy egy egész estés Star Trek-filmet rendezne. Tarantino életművét ismerve, ez meglepő lenne tőle, ugyanis nem csak az első franchise-filmje lenne, hanem az első sci-fije és az első olyan film, melyet nem ő írt.  Egy nemrég készült interjúban ezt nem cáfolta, ugyanakkor arra is célozgatott, hogy ezt a filmet esetleg nem számolná a tíz szerzői produkciója közé, melyeknek a forgatókönyvét is maga írja.

Leonardo DiCaprio és Brad Pitt egyik jelenete (forrás: IMDb)

Guardian találgatásai szerint az sem kizárt azonban, hogy valóban az Enterprise fedélzetéről int búcsút Tarantino. A Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) talán a legszemélyesebb filmje, ami a feldolgozott témákat illeti. A történet középppontjában Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) divatból kiment tévészínész, valamint legjobb barátja és kaszkadőre, Cliff Booth (Brad Pitt) állnak, akik Sharon Tate (Margot Robbie) szomszédságába költöznek. Tate a valóságban és létező személy volt, Roman Polanski felesége, akit Charles Manson követői öltek meg. A történetben benne van minden, ami Tarantino szívének kedves: Los Angeles, a szülővárosa;  a film, a televízió és a színészet; Amerika valós történelme és a köré fonódó mítoszok… Talán mégiscsak a Volt egyszer… lehet a rendező utolsó személyes művészi  alkotása, pályája zárásaként pedig egy könnyedebb filmben megmutatja, milyen lett volna az a világ, ahol Quentin Tarantino szerzői filmek helyett a franchise-iparban helyezkedik el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket