dunszt.sk

kultmag

Hová tűntek a francia műkincsek?

Francia detektívek nyomoznak csaknem ötvenezer eltűnt tárgy után, melyek közt műalkotások százai, antik bútorok és étkészletek is találhatóak  – az értékes tárgyak az elnöki palotából és egyéb állami intézményekből tűntek el. A hatóságok a felelőtlen nyilvántartást hibáztatják, mivel így nem tudható, a tárgyak elvesztek-e, ellopták-e őket vagy raktárakban porosodnak, ám az sem kizárható, hogy lábuk kelt. Azt gyanítják, hogy az eltűnések egy része mögött enyveskezű kormányzati alkalmazottak állnak.

Az artnet News értesülése szerint idén júniusban a francia Nemzeti Képzőművészeti Központ (National Center for the Visual Arts) hivatalos panaszt nyújtott be az elnöki palotából ellopott hét műalkotás kapcsán. A műalkotások közt fából és terrakottából készült szobrocskák is voltak, az ellopott műtárgyak értékét párezer eurónyira becslik. Egy hivatalos leltározásból arra következtettek, hogy a tárgyak 2012 novembere és 2013 januárja között tűnhettek el.

Az Élysée-palota (kép: Wikimedia Commons / Leurent.t)

Ám a történetnek itt még nincs vége: kiderült, hogy az évtizedek során többezer állami vagyontárgy tűnt el a köztársasági elnöki (Elyssée) és miniszterelnöki (Matignon) palotából, a Nemzeti Közgyűlés épületéből és más múzeumokból, városházákból, nagykövetségekből. A kultúraügyi minisztérium egy részlegének jelentése szerint jelenleg több, mint ötvenezer vagyontárgy hiányzik. A tavalyi év végére 2 300 panasz érkezett ezen tárgyak köddé válását illetően, ebből nyolcvanhetet a francia elnökségről, hatvanat pedig a miniszterelnöki irodákból küldtek.

A francia műkincsek leltározásáért felelős bizottság elnöke, Jean-Philippe Vachia nyilatkozata szerint az ellopott tárgyak ugyan nem mesterművek, mégis több tízezernyi eurót érhetnek, főképpen pedig örökségbeli értékük van. Hozzátette azt is, hogy sok állami alkalmazott vitt haza tárgyakat „szuvenírként”, mikor elhagyták posztjukat, egészen a kétezres évekig, mikor az állam egy leltárrendszert vezetett be.

Nathalie Gontcharoff: Peacock under the bright sun

Kérdéses, hogy nyomára bukkannak-e az elveszett alkotásoknak. 2010-ben a Lozère régióért felelős elöljárót, Françoise Debaisieux-t ítélték el csaknem 15 000 dollárnyi festmény és bútor eltulajdonításáért ideiglenes rezidenciájából. Nemrég a Haute-Loire régiójának egy politikusát ítélték két évnyi börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy kicserélte Nathalie Gontcharoff egy festményét egy durva másolatra.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket