dunszt.sk

kultmag

Ma 74 éves Szüts Miklós

Szüts Miklós festőművész és tervezőgrafikus ma ünnepli 74. születésnapját. Munkásságát olyan kortárs magyar írók és költők méltatták már, mint Závada Pál, Spiró György, Tóth Krisztina Bodor Ádám vagy Bán Zsófi. 2015-ben A bűnös címmel jelent meg közös kötete Esterházy Péterrel, melyben a művész akvarelljei és Esterházy szövegei által a kép és a szó intim kapcsolatában tekinthetünk be. A nem is olyan rég (május végén) zárult Parti Nagy Lajossal való közös kiállításuk (Winterhelyzet) kapcsán pedig már egyenesen a szöveg és a kép szétválaszthatatlanságáról beszélhetünk, mivel a költő sajátkezűleg írta rá Szüts akvarelljeire verseit.

A kiváló művész születésnapja alkalmából barátjától Dés László zeneművésztől idézünk egy részletet Szüts 2007-es Városi tájképek című kiállításával kapcsolatban – a hang és kép általi alkotás belső hasonlóságáról:

„(…) A kihalt város ünnepélyessége. Emlékek hajnalokról, alkonyokról, mikor egyedül vagy az utcán egy nagy városban. És nyugodtan tessék engem megvetni, líraiak. A néptelen város eszköztelen, sötét lírája. Nincs baj, még lehet jó is. Meg rossz is. Úgy, mint az a zene, aminek nincs dallama, de az egymásra épülő, egybefonódó szólamok mégis torokszorítóan disszonáns harmóniává érnek össze. Nézem a képet, és egy idő után nincs esélyem a távolságtartó szemlélődésre, behúz, ott vagyok a térben, és úgy érzem, ha bebarangolom, felfedezek valamit. Valamit, amit eddig nem láttam, vagy nem így láttam. Van felfedeznivalóm, mert nem mond el mindent, csak sejteti, hogy van ott még más is. Nézd meg, menj bele, nézz mögé! Van ott nekem hely, mint ahogy tudom, hogy van egy szólónyi hely a zenében, rám vár, hely van hagyva neki, csak ki kell tölteni, részt kell venni benne. (…)”

A képek forrása: http://szm.hu/

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket