dunszt.sk

kultmag

A bomlásból sarjadó vitalitás

A csíkszeredai Új Kriterion Galériában megtekinthető Nekrospektív című Győrffy-kiállítás a bomlásból sarjadó vitalitással foglalkozik a művészre jellemző horror-hagyományokra épülő, posztapokaliptikus antropológia mentén. A három nagyobb egységre oszló kiállítási anyag közt megtaláljuk például a Facefuck szoborsorozat festett kerámiafejeit, mely alkotások a privát anatómia és a produktív (ön)destrukció együtthatóival illeszkednek a pusztulás programjába. Továbbá az Apokalipszis témájával foglalkozó Aki fertelmes, legyen fertelmes ezután is című rézkarcsorozat mellett megtekinthető a számos helyen bemutatott Az én fájdalmam a te örömöd című installációja is.

A budapesti Várfok Galéria művészköréhez tartozó Győrffy László számos műfajban (többek között festészet, grafika, rézkarc, szobrászat, installáció) alkot. Művei szinte kivétel nélkül az emberi test biológiáját járják körül, sokszor provokatív hangnemben. Alkotásainak tárgyilagossága párhuzamba állítható a test elidegenedésének gondolatával, a különböző testrészek hibridizálásával és abszurd módon történő eltorzításával.

Vagy ahogy Nemes Z. Márió fogalmaz: „A kortárs magyar képzőművészet művészet kontextusában az teszi igazán egyedivé Győrffy László munkásságát, hogy következetesen felvállalt határsértő poétikája a kortárs világtendenciákkal (poszthumanizmus, abjekt/trash art stb.) élénk párbeszédet folytat, ugyanakkor mediális/technikai értelemben is hihetetlenül sokszínű.  (…) Aki Győrffy művészetével szembesül, annak le kell mondania arról a humanista alaptételről, miszerint „otthon vagyunk” a világban. Az alkotások ehelyett a kiszolgáltatottság antropológiáját teszik meg az emberi létezés alapjává, hiszen sohasem tudhatjuk előre, hogy holnap milyen formában, milyen mutációban szembesülünk saját idegenségünkkel.”

A kiállítás szeptember 10-ig tekinthető meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket