dunszt.sk

kultmag

21. Nyári filmfesztivál Selmecbányán

Idén huszonegyedik alkalommal rendezik meg a minden évben színes programokat kínáló Nyári filmfesztivált Selmecbánya macskaköves óvárosában. A ma estétől egészen vasárnapig tartó fesztiválon vetített filmek hívószava: a számok.

Az öt napig tartó fesztiválon a selmecbányai amfiteátrumban, a városi moziban és kávézókban dokumentarista, animációs, kísérletező és egész estés játékfilmeket is vetítenek majd. Többek közt: Jean Vigo 1933-as Magatartásból elégtelenjét (Zéro de conduite: Jeunes diables au collège), Krzysztof Kieślowski Veronika kettős élete (La double vie de Veronique) című filmjét, vagy a 2010-es, angol feketehumorral átitatott Négy oroszlán (Four Lions) című vígjátékot, de premier előtti vetítésben megtekinthető lesz a világhírű cseh rendező életéről és munkásságáról készült Forman vs. Forman dokumentumfilm is.

A 4 živly és partnerei szervezésében megrendezett fesztivál programkínálatát a gazdag film-repertoár, koncertek, workshopok és kiállítások mellett minden évben aktuális és izgalmas kulturális témákat feszegető panelbeszélgetések és előadások is színesítik. Ezek közül ajánlunk most kettőt:

Az  Eleuzína kulturális térben az újságírás jelenéről és potenciális jövőjéről beszélgetnek majd olyan szlovák és cseh média-szakemberek, mint Martin M. Šimečka, Filip Zajíček, Kirill Ščeblykin vagy Josef Šlerka. A beszélgetés során többek közt szó esik majd a média és az újságírás ellenőrző funkciójáról, arról, hogy miként változnak napjainkban az olvasó elvárásai, valamint a fake news és az újságírói etika kérdésköréről is.

Továbbá a Kapitál folyóirattal közösen sor kerül egy a független kultúráról szóló disputára is a számok tükrében. Mik a túlélési feltételei a kisebb művészeti fesztiváloknak? Milyen költségvetéssel dolgoznak az ilyen fesztiválok, milyen támogatásban részesülhetnek, és mindez mire elég? Leggyakrabban milyen szervezési nehézségekkel találkoznak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik majd a választ a 4 živly filmfesztivál, a vándorló Mozibusz – nemcsak filmfesztivál (Kinobus Nielen filmový festival), a zsolnai Kiosk elnevezésű független színház és tánc fesztivál, valamint az olomouci PAF (Animációs filmek és kortárs művészetek szemléje) rendezvény helyettes szervezői és vezetői.

A fesztivál részletes programja itt található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket