dunszt.sk

kultmag

A vajkai művészeti bázis alkotóinak bemutatója

Idén építészeti szekcióval is bővül a  MASZLO polgári társulás Vajkán megrendezett In Situ Művésztelepe. A képzőművészek és építészek tájművészettel és helyspecifikus alkotásokkal reagálnak majd az ártér tájaira, a kettéválasztott Dunára, a helyi lakosok életére. Egy hétig alkotnak majd a természetben természetes anyagokkal, a művekről videó dokumentáció készül, amelyet a vajkai polgármesteri hivatal nagytermében mutatnak majd be augusztus 16.-án, pénteken 19 órai kezdéssel. További nyilvános rendezvényük az alkotók portfóliójának bemutatása, mely augusztus 14.-én 20 órakor kezdődik majd a 380-as ház udvarában.  

A Művésztelep három éve alakult és mára már egyre markánsabban érezhető a helyspecifikus művészet irányába való elmozdulása.  A szervezők – Václav Kinga építész és Gyenes Gábor képzőművész  – pár éve Vajkára települtek, ahol nagyon inspirálón hatott rájuk a kiscsallóközi vidék, a víz, az erdők és az épített elemek egymáshoz való viszonya. Művészeti programjuk részeként létrehozták  a MASZLO Polgári Társulást, majd a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával, a Vajkai Polgármesteri Hivatal és több civil segítségével idén már harmadszor szervezik a rendezvényt.

Az alkotók professzionális felvidéki képzőművészek és építészek: Aradský Richárd, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga. Témáik a legelemibb természet, mint fény/víz/élet, de akár az őslakosok és a betelepültek Vajka-értelmezései közti eltérések is lehetnek. A műfajokat tekintve installáció, tájművészet, akcióművészet várható.

Az IN SITU Művészteleppel egyidőben folyik majd az ARTér irodalmi tábor is ugyanitt, mellyel a tavalyihoz hasonló termékeny együttműködés várható. A szervezők a közönség számára nyilvános szerdai és pénteki rendezvényeikre mindenkit szeretettel várnak! 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket