dunszt.sk

kultmag

Ezt rejti Leonardo da Vinci Sziklás Madonna című festménye

Közel tizenöt évvel Leonardo da Vinci Sziklás Madonna című festményének rejtélye után újabb részletekre bukkantak az alkotás felső rétegei alatt – számolt be a londoni Nemzeti Galéria Facebook-oldalán.

15 years after discovering part of a hidden drawing beneath Leonardo's 'Virgin of the Rocks', our team of scientists and…

Uverejnil používateľ National Gallery Streda 14. augusta 2019

A közzétett fényképek alapján a festmény felszíne valójában két másik vázlatot rejt. Az egyik meglehetősen hasonlít a végső, eredeti alkotásra, míg a másik egy teljesen más koncepciót ábrázol, amelyen Mária válla felett egy angyal néz át, míg ő a kis Jézust karjában tartva térdel.

© National Gallery, London

A múzeum a festmény nagyobb, 2005-ös restaurálása során talált rá az alkotás alatt rejtőző két vázlatra, ám az akkori röntgenfluoreszcens technikával még nem sikerült pontos képet alkotniuk róluk.

Az aláfestés jelentette az első és egyben a legfontosabb lépést egy új festmény megalkotásában – segítségével készült a végső mű, általa vázolták fel a fényeket, az árnyékokat és a kontúrokat.

A festményről magas felbontású képek is készültek, melyeken rejtélyes tenyér- , illetőleg ujjlenyomatra lettek figyelmesek.

© National Gallery, London

A Mária bal orcáján felfedezett lenyomat valószínűleg akkor került a festményre, amikor az alapozóréteg került rá, ezzel létrehozva a festéshez szükséges simább felületet.

A londoni Nemzeti Galéria novemberben a „Leonardo: Experience a Masterpiece” tárlaton állítja ki a festményt, „magával ragadó élményt” ígérve a látogatóknak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket