dunszt.sk

kultmag

Zajlik a szarajevói filmfesztivál

Közel 56 ország 270 filmjét mutatják be az idén, augusztus 16-án indult szarajevói filmfesztiválon, amely még a délszláv háború idején vette kezdetét, mára azonban nemzetközi presztízzsel rendelkezik.

Danis Tanović filmrendező az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy számukra a kultúra élet halál kérdése.

” Mi nem azért élünk, hogy együnk, vagy egyszerűen csak túléljünk. Szükségünk van ezekre a kulturális eseményekre, különösen az olyan városokban, mint Szarajevó. El kell jutnunk azokhoz az emberekhez, akik nem is olyan rég még a puskájukra hajolva figyelték a másikat.”

A rendező hozzátette, hogy mélyen bízik abban, hogy a politikusok számára is rövidesen érthetővé és fontossá válik az ilyen kulturális események fontossága, mivel ebben az évben a fesztivál rendkívül alacsony anyagi támogatásban részesült.

A filmfesztivál idei egyik legnagyobb sztárjának a az Oscar-díjas mexikói filmrendező, Alejandro González Iñárritu számít. A rendezvény programjában azonban hat magyar filmalkotás is szerepel Szabó Rékától, Bársony Katalintól, Tóth Lucától, Andrasev Nadjatól, Moldovai Katalintól és Gyulai Pannitól.

Fotó: PlanetEU

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket