dunszt.sk

kultmag

Mitől múzeum a múzeum?

Azt, hogy pontosan mi a múzeum, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (International Council of Museums – ICOM) definíciója határozza meg. Az eddigi meghatározás szerint „a múzeum profitra nem törekvő, a társadalom és fejlődése szolgálatában álló, a köz számára nyitott állandó intézmény, amely az emberek és környezetük anyagi és szellemi bizonyítékait gyűjti,megőrzi, kutatja, közvetíti és kiállítja tudományos, közművelődési és szórakoztató céllal”. Ez azonban rövidesen megváltozhat, mivel az ICOM bizottsága júliusban elfogadta az új definíciót, amit szeptember 7-én ratifikálnak Japánban. A tervek szerint legalábbis – az ICOM egyes tagjai ugyanis most petíciót indítottak a kiotói gyűlés elhalasztásáért.

Az elmúlt évtizedekben ez a definíció úgyszólván változatlan volt, de a világ közben nagyon is változott. Az új meghatározás megfogalmazói úgy érezték, nem elég, ha a múzeum a kultúra fellegvára: társadalmi kérdésekben is szerepet kell vállalnia, különös tekintettel az emberi jogokra, az egyenlőségre és a bolygó jólétére. A 21. század múzeuma eszerint nem szentély, hanem fórum, egy demokratikus és befogadó tér, ahol helye van a kritikai párbeszédnek múltról és jövőről.

A tiltakozók többféle kritikát is megfogalmaztak. Egyesek szerint az új definíció egy ideológiai kiáltvány, míg mások az olyan kulcsszavakat hiányolják belőle, mint az „intézmény” vagy a „nevelés”, amik a jelenleg érvényes definícióban szerepelnek. François Mairesse, a Sorbonne professzora szerint a legtöbb francia múzeumnak gondot okozna elfogadni az új definíciót, és ez alól maga a Louvre sem kivétel. Klaus Staubermann, az ICOM Németország elnöke pedig azt nyilatkozta az artnet.comnak, hogy nem ezen konkrét fenntartások miatt támogatja a halasztást, hanem mert „időt kell adni a vitára világszerte, hogy mindenki megfelelő választ kaphasson az aggályaira és kérdéseire”.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket