dunszt.sk

kultmag

A nők és a vallás… Barbara Claus kiállítása a somorjai At Home Galleryben

Az ortodox zsidóknál a nőket csak a második emeletre engedik be a zsinagógában, s ott is néha csak rács vagy mechitza-fátyol mögött, gyakran kevés fény mellett gyakorolhatják vallásukat. Barbara Claus belga képzőművésznőnek több mint 30 önálló kiállítása volt már világszerte (Mexikótól Montreálig). Legutóbb a somorjai At Home Gallery rezidens művészeként alkotott, melynek végeredményeként jött létre az Ott, ahol minden kezdődik (Là, où tout commence) című kiállítás. A kiállított, illetve felinstallált művek a fentiekből kiindulva többek közt azt a kérdést teszik fel, hogy mi lenne, ha a nők mégis közelebb szeretnének kerülni a Tórahoz? Hol a  nő, a művészet, illetve a gyermekek helye a történelmi és/vagy szent terekben?

Egy szivárványként ható krétasor a földön, nagy ezüst „függöny” izofóliás takarókból. Első ránézésre az installációk a szét-, illetve az elválasztás érzését keltik az emberben, aztán kiderül, hogy a „falak” mégiscsak átjárhatóak: a történelem nyomaival, annak minden színével és rejtett történetével teli szakrális tér mindenki számára nyitott.

„Mint művész és mint ember is úgy gondolom, hogy mindannyiunknak egyenlőnek és befogadónak kell lennünk az élet minden területén. S ehhez talán az a legjobb, ha minél fiatalabbként kerülünk közel a művészethez és a szellemi világhoz. Ezért is döntöttem úgy, hogy gyerekek által használt vagy kedvelt anyagakokkal dolgozok majd az installációk elkészítése során. Szeretném, hogy ha a kiállítás véget ér, akkor azt átalakítanák egy iskolás gyerekeket foglalkoztató művészeti projekté” – jegyzi meg a Montreálban élő művésznő.

A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket