dunszt.sk

kultmag

Így születnek a Google tematikus logói

1998-ban a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin épp az amerikai Burning Man fesztiválra készültek. Úgy gondolták, ezt az eseményt a világgal is megosztanák, ezért a Google logójának második O betűjét a fesztivál ikonjára cserélték. Így készült el a keresőmotor első tematikus logója. Most, 21 évvel és több ezer Doodle-val később a kereső elválaszthatatlan részévé váltak a különleges alkalmakra készült logók.

Kovács Illés nyertes grafikája a Doodle rajzpályázatán (2011)

A Google-nél egy csapat mérnök, termékmenedzser és művész dolgozik azon, hogy a világ leglátogatottabb keresőmotorja mindig aktuális logóval köszöntse a felhasználókat. A csapat, melynek főhadiszállása a kaliforniai Mountain View városrészben található, egy év alatt több száz Doodle-t publikál világszerte – írja az ArtNet.

Jessica Yu, a Doodle részleg vezetőjének elmondása szerint egy-egy logó elkészítése rengeteg tervezést igényel. A csapat évente rendez egy brainstorming jellegű gyűlést, ahol eldől, milyen dizájnok készülnek majd.

Doodle Munkácsy Mihály születésének évfordulójára (2011)

„Ezer és ezer ötleten futunk át, amelyeket a Google dolgozóitól és felhasználóitól kapunk. Az összes ötletet számba vesszük, és országról országra haladva eldöntjük, hogyan is néz ki majd az adott év. Több szempont szerint igyekszünk válogatni, így például kulturális, tematikus és földrajzi aspektusokat is figyelembe veszünk” – avat be a készülés folyamataiba Yu.

Ludwig van Beethoven születésének 245. évfordulója készült Doodle-videó (2015)

Ezután az ötleteket az egyes országok képviselőivel is egyeztetik, akikkel azon túl, hogy megtervezik, hogyan nézzen ki az adott logó, azt is megvitatják, hogy az statikus vagy mozgó, interaktív vagy automatizált, videóval ellátott vagy játékkal egybeépített legyen. Ezt követően döntik el, ki készíti el majd az adott dizájnt.

Doodle Arany János születésének 195. évfordulója (2012)

„Ez nem feltétlenül a kattintásokról szól. Őszintén szólva, az egész szívünket beletesszük ebbe a nagyon adatközpontú cég részére végzett munkába. Tudjuk jól, hogy nem mindegyik Doodle lesz mindenki kedvence, de azon vagyunk, hogy mindegyik dizájn valaki kedvencéjévé váljon” – zárta a projekt vezetője.

(ArtNet)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket