dunszt.sk

kultmag

Frida Kahlo és a szürrealizmus Mexikóban

Frida Kahlo azon művészek sorába tartozik, akiket nehezen lehet művészi irányzathoz vagy csoporthoz sorolni. Mivel művei sokszor szürrealista víziókat idéznek, ezért munkásságát könnyen el lehetne helyezni a szürrealista irányvonalak mentén, maga a művésznő azonban ezt nem teljesen gondolta így: „Azt hitték rólam, hogy szürrealista vagyok, pedig soha sem voltam az. A saját valóságomat festettem meg, nem pedig az álmaimat.” Erről a párhuzamról, illetve hasonlóságról tart majd előadást Lantos Adriána művészettörténész – a 2018-as budapesti Frida-kiállítás kurátora – szeptember 9-én (hétfőn) 18 órai kezdettel a budapesti KUBIK coworkingben.

Az 1930-as évek végén Mexikóba látogató André Breton, csodálattal adózott a Kahlo életét és belső vízióit szoros kapcsolatban ábrázoló művek előtt, amelyekről úgy vélte: ösztönönös erővel sugározzák mindazokat az alapelveket, amelyek alapján a szürrealisták alkottak.
Mexikónak fontos helye volt a Breton által kigondolt művészeti irányzatban. Az Európában dúló háborúk miatt számos művész menekült az észak-amerikai országba, amely mitikus helynek is számított a prekolumbián kultúrák, az indián népcsoportok tárgyi világának különlegessége, valamint a mexikói forradalom miatt. Breton 1940-ben nemzetközi szürrealista kiállítást szervezett Mexikóvárosban, ahol a legismertebb európai szürrealistákon túl Mexikóban élő művészek alkotásait is bemutatták. A tárlaton helyet kaptak Frida Kahlo és férje, Diego Rivera alkotásai is, akik a kezdeti lelkesedésük ellenére később elhatárolódtak a mozgalom tagjaitól.

Az előadásra jegyek itt kaphatók.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket