dunszt.sk

kultmag

Albert herceg magán- és közügyei

A brit Royal Collection 17 500 dokumentumot digitalizált, melyek nagy része most először kerül a nyilvánosság elé. A projekt apropója Viktória királynő és Albert herceg születésének kétszázadik évfordulója. A fotók, levelek és naplófeljegyzések az albert.rct.uk honlapon érhetőek el; a tervek szerint 2020-ig 23 500 dokumentumot tesznek elérhetővé.  Mint azt a Guardian írta, ezen projekt mellett számtalan más eseménnyel is készülnek a mai napig népszerű uralkodói pár ünneplésére, akik közül Albert születésének évfordulója épp hétfőre esik.

Több ezer fénykép is része az archívumnak, ugyanis Albert szenvedélyes fotós volt, és előszeretettel örökített meg családi és történelmi pillanatokat egyaránt. Hitt a fényképészet művészi dimenziójában, egy olyan korban, amikor nem csak a technológia, de maga a gondolat is új volt, és sokan kétségbe vonták még társadalmi hasznosságát. Számtalan nemzeti tervről készült feljegyzései is elérhetőek, ugyanis házasságuk éveiben Viktória “nemhivatalos titkáraként” is tevékenykedett. Emellett archivált levelezésük is rendkívül terjedelmes; köztük egészen személyes hangú levelekkel is.

A digitalizálásra kerülő elképesztő mennyiségű dokumentum talán az Albert és Viktória közötti viszonyokra is segít rávilágítani. Nemrég ugyanis egy történész a Guardian szerint azt mondta, “túl kedvesek vagyunk Alberthez”. Lucy Worsley szerint a herceg, akit az utókor a királynő támogató és szerető férjeként jegyez, talán mégsem volt annyira önzetlen, sőt. Worsley bizonyítottnak látja, hogy Albert érzelmi intelligencia híján a végletekig manipulatív volt, ezt a képességét pedig arra használta, hogy ha címében nem is, de hatalmában ő legyen a Brit Birodalom tényleges uralkodója. Erre utal néhány Viktóriának írt levele, de az a tény is, hogy viszonylag gyors egymásutánban kilenc gyermekük született, noha Viktória rendszeresen mutatta a szülés utáni depresszió tüneteit, és a hetedik gyermek után már nem szeretett volna többet.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket