dunszt.sk

kultmag

Szemünk fénye premier a Belvárosi Színházban

Az Orlai Produkciós Iroda 2019. október 9-én tartja Budapesten legújabb bemutatóját: Deborah Zoe Laufer elegáns humorú színművét, a Szemünk fényét Szabó Máté rendezi a Belvárosi Színházban. A pergő párbeszédek és váratlan helyzetek adta röhejesen szórakoztató bolondokházában ezúttal Szamosi Zsófia, Péter Kata, László Lili, Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor és Dékány Barnabás lép színpadra és gondoskodik a nézők felhőtlen szórakoztatásáról. 

Fotó: Takács Attila

A Schwartz testvérek édesapjuk halálának egyéves évfordulójára érkeznek a régi családi házba: Norma, a görcsösen hagyománytisztelő nővér, Herb, a legidősebb Schwartz fiú, egy pénzügyi zseni, Simon, az elvarázsolt asztronómus, aki fél lábbal a Holdon jár és Gene, a legfiatalabb fiú, a felszínes tévéreklám-rendező, mindenki szeme fénye. Annyira különböznek, hogy talán ők maguk sem értik, hogy hogyan alkothatnak egy családot, a köztük feszülő konfliktusok megoldásában pedig az érzelmes feleség vallomásai és a butácska, ám jó időben, jó kérdéseket megfogalmazó barátnő felbukkanása sem segít… 

„A Szemünk fénye rezonál azokra a kérdésekre, amelyeken egy korosztály a rendszer és az őszinteség képességének hiányában tipródik. Egy látszólag butácska lány nagyon jó érzékkel és humorral kérdez rá benne a stabilnak hitt társadalmi és vallásbéli normákra, amikről szépen lassan kiderül, hogy valójában nem is állnak olyan erős lábakon. Könnyed létezésű színpadi jelenlétek füzéréből áll össze a történet, ezek mégis folyamatosan magukban hordozzák mind a komédiát, mind pedig a tragédiát, amitől igazán izgalmassá válik a szerző vonalvezetése: a darab egy jóféle csehovi önreflexióval képes megmutatni, hogy már attól is milyen távolságban vagyunk.”

Fotó: Takács Attila

Az amerikai írónő darabját 2008-as ősbemutatója óta számos helyen láthatta a közönség: Los Angeles, Washington és Phoenix után most végre Zöldi Gergely fordításában megérkezett hazánkba is, hogy kivívja a budapesti közönség szeretetét és elismerését is.

Szereposztás: 
Norma: Szamosi Zsófia
Bonnie: Péter Kata
Kia: László Lili
Herb: Pataki Ferenc
Gene: Nagy Dániel Viktor
Simon: Dékány Barnabás

Díszlet: Ondraschek Péter
Jelmez: Kiss Julcsi
Dramaturg, fordító: Zöldi Gergely
Rendező: Szabó Máté
Producer: Orlai Tibor

Előadások időpontjai a Belvárosi Színházban: október 9., 10. és 24.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket