dunszt.sk

kultmag

A flóra hangjai – egyedi kiállítás a növényekre hangolódva

Széles körben ismert állítás, hogy a zenei hullámok kedvező hatással vannak a növények növekedési ütemére, egy kutatás szerint pedig a növények fejlődésük közben maguk is rezgéseket bocsátanak ki.

Adirenne Adar brooklyni kiállításán ezeket a hullámokat alakítja át úgy, hogy azok az emberi fül számára is hallható hangok legyenek – számolt be az ArtNet.

© Brooklyn Botanic Garden

„A hallgatás révén az emberek talán mint individuum tekintenek majd a növényekre. Így megérthetik, hogy valójában mindig csinálnak valamit, mozognak, sőt, a környezetüket is érzékelik” – magyarázta Adar.

© Adrienne Adar

Adart Monica Gagliano, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem ökológusának kutatása inspirálta, mely szerint a növények képesek a víz rezgéseit észlelni, és azok irányába növekedni.

© Adrienne Adar

Adar szenzorokkal szerelte fel a növényeket és azok talaját. Ezek az érzékelők fogadják a növények rezgéseit, azokat pedig egy speciális fülhallgató segítségével hangokká alakítják. A kiállítás látogatói maguk is közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a növényekkel, ezáltal létrehozva a hangokat.

„A növény nem pusztán egy mutatós, közömbös tárgy, sokkal inkább egy olyan valami, amivel kapcsolatba is léphetsz” – mondja Adar.

A kiállítást Londonban, Koreában, Kínában és a Google főhadiszállásán, San Franciscoban is bemutatták.

(ArtNet)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket