dunszt.sk

kultmag

PLACCC 2019

Kirekesztés? Elfogadás? Klímakrízis? Apokalipszis? – Szeptemberben izgalmas programokkal jelentkezik a PLACCC Budapesten

A PLACCC köztéri és helyszínspecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi fesztivál szeptember 3. és 28. között újra provokatív, elgondolkodtató, játékos programokkal és akciókkal várja Budapesten az újszerű élményekre fogékony közönséget.

Mennyire vagyunk érzékenyek, vagy egyáltalán tudatában olyan világméretű problémáknak mint a társadalmi-faji egyenlőtlenségek vagy a klímaváltozás? Kit és hogyan fogadunk el, kivel ülnék le egy asztalhoz, kivel osztanánk meg az ételt és kivel nem? Hogyan nézünk szembe a természeti környezetünk nem is annyira távoli jövőben bekövetkező radikális változásával?

A 2019-es PLACCC Fesztivál fókuszában a nemzetközi együttműködések és a művészeti egyetemek diákjainak produkciói állnak, valamint olyan fiatal magyar művészeket hívtunk meg, akikkel több éve együtt dolgozunk.

BurnOut

A Ziggurat Project művészei és két egyiptomi táncos alkotásában született BurnOut és Kenyértörés c. előadások a Placcc Fesztivál és az alexandriai Nassim el-Raqs Fesztivál közös kezdeményezésére valósultak meg, mindkét produkció bemutatójára Kairóban került sor, a magyar közönség pedig most láthatja azokat első alkalommal.

A két meghívott egyiptomi táncos workshopot is tart Budapesten: Nermin Habib az autentikus hastánc és kortárstánc fúziójával, Ezzat Ismail pedig az Egyiptomban napjainkban elterjedtté vált Sha3by tánc és a modern mozdulatművészet ötvözetével ismerteti meg az érdeklődőket. (Jelentkezés: placcc.organiser@gmail.com)

Nermin Habib

A Kenyértörés c. előadás különleges fúziós konyhára alapuló és étkezési szokásainkat firtató előadásának megvalósítására crowd-funding kampányt indítottunk, ahol még a legkisebb támogatás is segít:

Az Átváltozó Egyesület alapító tagjaival, Makkai Dániellel és Cserne Klárával szintén több éve együtt dolgozik a PLACCC. Most az Egyesület Apokalipszis-tréning c. játéksorozatának első elemét próbálhatja ki az idei fesztivál közönsége, továbbá a kutatási és alkotófolyamat dokumentációjából tekinthető meg kiállítás.

Somló Dávid szintén visszatérő fellépőnk: idén Drift c. egyórás köztéri hangkoreográfiája lesz a Hősök terén.

Kenyértörés

A PLACCC törekszik arra, hogy a magyarországi művészeti felsőoktatási intézményekkel együttműködve azok hallgatóinak lehetőséget adjon arra, hogy a helyspecifikus alkotásaikat az egyetemek falain túl, szélesebb közönség előtt is bemutathassák. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel 2018-ban megvalósított közös projektünket követően idén a MOME Építészeti Intézetének diákjai, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturgszakos hallgatói mutatkoznak be a fesztivál keretében.

Majdnem egy hónapon keresztül tartó fesztiválunkat a finn-flamand Nada Gambier és az angol Mark Etchells csepeli gyerekekkel készített A város hangja c. előadása zárja.

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Programjaink nem színháztermekben vagy galériákban valósulnak meg, hanem jól ismert köztereken és a „talált” helyszíneken. A művészek az épületeket, utcákat, városi tárgyakat nem díszletként használják, hanem újraértelmezik.

A további programok és részletek a PLACCC fesztivál honlapján érhetők el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket