dunszt.sk

kultmag

Élénkítik a hipermaszkulin krétaóriás lankadó színeit

Senki nem tudja, mikor és miért került oda, sem azt, hogy kit ábrázol. Van, aki szerint évezredek óta változatlanul fekszik a dorseti domboldalban, és egy ősi törzs istenét ábrázolja. Egyes teóriák szerint ő Herkules, erre utal a kezében tartott furkósbot, míg mások úgy gondolják, egy kelta istenség lehetett, aki eredetileg egy levágott fejet tartott a kezében. A környékbeli középkori források azonban nem tesznek róla említést, így manapság egyre többen tartják úgy, hogy egy ennél sokkal fiatalabb alkotásról lehet szó, mondjuk Oliver Cromwell karikatúrájáról. 

1763-ban rajzolták le a Cerne Abbas-i óriást először, azon az ábrán még jóval kisebb férfiassággal. Valószínű, hogy az 1950-es években a renováláson dolgozó munkások tartották jó ötletnek eme részlet megváltoztatását. Ennek köszönhető azonban az a hagyomány is, miszerint az óriás egyfajta termékenységisten lehetett, ami arra ösztönzi a gyermekáldást váró párokat, hogy egy-egy éjszakára magán a szerven, vagy annak közelében verjenek tábort.

Az 55 méter magas figura körvonalait krétával rajzolták fel, és nagyjából tíz évente kell felújítani. A felújítások közötti szakaszokban birkanyájak “tartják karban” a látképet, amelyek elég rövidre legelik a füvet ahhoz, hogy az óriás látható legyen.  Ezúttal régészek és helyi önkéntesek végzik a munkát, 20 tonna krétaport használva fel ehhez. Utoljára 2008-ban krétázták újra a körvonalakat, így ráfér az óriásra a felújítás – mondják. A helyiek örömmel segítenek a munkában, hiszen, mint az az eredete körüli találgatásból is látszik, szoros kapcsolat fűzi őket az óriáshoz, ezek a viták pedig rendkívül szórakoztatják őket.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket