dunszt.sk

kultmag

TRANS/MISIE – művészet a határon

TRANS/MISIE címmel művészeti fesztivál zajlik szeptember 8. és 14. között Kassán. A hat országot – Lengyelországot, Szlovákiát, Csehországot, Magyarországot, Litvániát és Ukrajnát – érintő projekt 2017 júniusában indult. A résztvevő színházakat, (Rzeszow, Kassa, Ostrava, Debrecen, Trakai és Lviv teátrumait) a határ menti helyzetük köti össze, ami kedvez a kultúrák keveredésének. Mindebből a résztvevők és a fesztivál fő irányultsága is következik: alternatívát kívánnak nyújtani a valóság centrista értelmezésének, miközben a regionális közösségek és a határ mentiek különös identitása jelenti elképzeléseik alapját.

Minden évben más országban, más városban rendezik meg a fesztivált, a második évfolyam fő témája az 1989-es bársonyos forradalom, a kommunizmus bukásának harmincadik évfordulója lesz. De elgondolkodnak a demokrácia és a diktatúra viszonyáról, a politikai hatalom bukásának kérdéseiről, a változás pillanatairól, a társadalom reakcióiról az ilyen változásokra.

A fesztiválon kiállítások, színházi előadások, koncertek, beszélgetések, művészeti előadások lesznek láthatók. Közülük ajánlunk párat:

Katarína címmel a Maria Zankovetska Nemzeti Akadémiai Ukrán Drámai Színház ukrán nyelvű előadása lesz látható, melyben a nezők figyelmébe egy kivételes nő kivételes története kerül, aki fura kincseket keres, e helyett egy nehéz batyut talál. A történet során olyan kérdésekkel szembesülünk, hogy vajon felkészültünk-e elfogadni minden büntetést tetteinkért és minden próbatételen helytállni, hogy a mennyországba kerüljünk? A tetteinkért mások előtt felelünk vagy elsősorban saját magunk előtt?

A debreceni Csokonai Színház a Mintapinty című előadással érkezik. Főszereplője Molnár Zsóka, aki háborús gyerek, a fojtogató ötvenes években kamaszodik. A kispolgári származású nő az enyhülő szocializmus idején funkcionáriusfeleség lesz, a helytörténeti emlékház gondnoka férje szülőfalujában, még akkor is, amikor a rendszerváltozás átrobog a feje fölött. A történelmi folyamatok következtében akár hőssé is válhatna, vagy sorsa tragikusra is fordulhatna, de középszerűsége, a magánéleti elszigeteltsége, becsapottsága, a hétköznapok monotonitása megtartja olyannak, amilyennek született.

Az ostravai Aréna Kamaraszínház cseh nyelvű előadásának címe: Megbékélés. A második világháborút követően Csehszlovákia a lakosság masszív kitelepítése mellett döntött, melynek következtében Csehországban 3 millió németnek el kellett hagyni otthonát. Cseh szempontból kitelepítésről volt szó, a németek viszont száműzetésként tekintettek rá. A németek ráadásul a kibékíthetetlen ellenség bélyegét is megkapták…

A TRANS/MISIE fesztivál teljes programját a honlapjukon olvashatják szlovákul és angolul.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket