dunszt.sk

kultmag

22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia november 27. és 30. között a budapesti Premier Kultcafé és Moziban 22. alkalommal rendezi meg nemzetközi tematikus filmszemléjét, melyhez immár 10. éve fotópályázat is kapcsolódik. A magyar jezsuita rendtartomány által létrehozott rendezvény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül termékeny párbeszédet indítson el társadalmi kérdésekről, és kreativitásra buzdítsa az alkotókat. Az intézmény évente meghirdet egy hívószót, és korosztálytól, valamint állampolgárságtól függetlenül várják az ehhez illeszkedő filmeket, illetve fotókat. A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat mottója a Hívás, mely az életünket vezérlő motívumokra, a céltudatosságra, az élethivatásra kérdez rá.

A filmes versenyprogramba az előzsűri által válogatott munkák kerülnek be, a fennmaradó alkotásokat pedig információs vetítésen mutatják be. A filmszemle különlegessége, hogy az alkotók  és a nézők a zsűritagok jelenlétében nyilvános vetítésen tekintik meg a filmeket, melyet azonnal szakmai értékelés követ. A beérkezett fotókból előzsűrizést követően a Párbeszéd Házában nyílik kiállítás. A filmszemle ideje alatt és után a fotós, illetve a filmes előzsűri konzultációt tart az alkotók számára, ezzel is elősegítve a szakmai diskurzust.

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle filmes zsűrijének tagjai:

Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Karl Markovics osztrák színész, forgatókönyvíró, filmrendező és Ujj Mészáros Károly reklám- és filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer.

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle fotós zsűrijének tagjai:

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, fotóriporter és Kosmály Gábor fotográfus, a lévai művészeti középiskola fotográfia és design szakának vezető tanára.

A fesztiválra pályázni október 18-ig ezen a linken lehet.

Az esemény minden programja ingyenesen látogatható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket