dunszt.sk

kultmag

Két hónap a bécsi MuseumsQuartier-ban

A bécsi MuseumsQuartier-ban lévő Q21/MQ AIR művészeti rezidenciaprogram célja a kortárs művészet és művészek támogatása a közép-, kelet-, illetve dél-kelet-európai térségben. A rezidenciaprogram Magyarországon, Romániában, a Cseh Köztársaságban, a Szlovák Köztársaságban, Szlovéniában és Horvátországban dolgozó művészeknek, kurátoroknak és elméleti szakembereknek szól (Horvátországból a résztvevőket egy zárt pályázat folyamán választják ki, amely a zágrábi WHW Akademijával együttműködésben valósul meg).

A rezidenciaprogram kutatás jellege lehetővé teszi, hogy a résztvevők kiszakadjanak a mindennapi produkciós kényszerből, és időt szentelhessek egy konkrét érdeklődési terület kutatására. A résztvevők arra kapnak lehetőséget, hogy két hónapig éljenek és dolgozzanak a MuseumsQuartier egyik műteremlakásában, Bécs központjában. A lakások lakóhelyként és műteremként is funkcionálnak, azonban nem alkalmasak nagyméretű művészeti alkotások létrehozására és tárolására.

Minden nyertes résztvevő havi 1050 EUR összegű ösztöndíjat kap.

A pályázatnak a következőket kell tartalmaznia:

  1. Kitöltött digitális formanyomtatvány, amely a következőket tartalmazza:
    – A pályázó elérhetőségei
    – Egy motivációs levél, amely tartalmazza, hogy a pályázó miért pályázik és mik az elvárásai a rezidenciaprogram folyamán, illetve mivel szeretne foglalkozni a program alatt (max. 5000 karakter)
    – Rövid tájékoztató önéletrajz (max. 1 oldal)
  2. Portfólió (max. 10 MB)
    A digitális formanyomtatvány itt letölthető.  

A rezidenciaprogram időpontjai országokra lebontva:

  • Szlovák Köztársaságból: 2020. január-február
  • Szlovéniából: 2020. március-április
  • Romániából: 2020. május-június
  • Horvátországból, a WHW Akademijáról: 2020. július-augusztus
  • Magyarországról: 2020. szeptember-október
  • Cseh Köztársaságból: 2020. november-december.

A zsűri minden országból egy nyertest választ ki.

A pályázatokat angol nyelven, emailen elküldve várják szeptember 22-ig az office@tranzit.org címre. (A tárgy rovatban a következőt kell feltüntetni: “Q21/MQ AIR 2020”.)

A rezidenciaprogram az ERSTE Alapítvány hosszútávú kezdeményezéseként a tranzittal, az Igor Zabel Egyesülettel (Igor Zabel Association, IZA) és a Kontakt Művészeti Gyűjteménnyel (Kontakt. Art Collection) együttműködve valósul meg.

További információ itt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket