dunszt.sk

kultmag

Művészek a műteremben és a lakásukban

Milyen lehetett Jackson Pollock élete Lee Krasnerrel? Milyen volt, amikor alkottak, vagy egyszerűen élték hétköznapi életüket? Adrien Bloom fotós ezeket a mozzanatokat próbálja megörökíteni. Projektjében ismert művészek otthonait látogatja meg, és képzeli el őket különböző élethelyzetekben. A jeleneteket színészekkel valósítja meg, akik feladata a művészek bőrébe bújni. 

Pollock és Krasner. Kép forrása: Adrien Bloom weboldala.

Bloom több művész otthonát is meglátogatta már. Alice Austen, a viktoriánus fotóművészet kiemelkedő alakja mellett élettársa, Gertrude Amelia Tate is megjelenik a képeken. A lakást később elárverezték, de a képeken egy korábbi, boldogabb időszak jelenik meg. Jackson Pollock és Lee Krasner, absztrakt expresszionista művészek közös élete már nem ilyen felhőtlen, elsősorban Pollock alkoholizmusa miatt, mely feszültségeket remekül megragadja a róluk készült fotósorozat. Bloom rajtuk kívül Mark Twain amerikai író és humorista otthonát is meglátogatta, valamint Florence Griswoldét, aki az Old Lyme művésztelepet hozta létre connectituti otthonában.

Alice Austen és Gertrude Ameila Tate. Kép forrása: Adrien Bloom weboldala.

A fényképek néha kísértetiesen megragadják egy letűnt kor alkotóit. “Ezek az emberek legendássá, már-már istenszerűvé váltak” – mondta Bloom a Smithsonian Magazine-nak. “De itt egy hálószoba egy icipici ággyal, ez pedig a fürdőszobájuk! Nagyon inspiráló, mivel csodálatos életművet hagytak maguk után, de ettől még emberek voltak.

Pollock és Krasner. Kép forrása: Adrien Bloom weboldala.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket