dunszt.sk

kultmag

Bűnös szeminárium

Halász Rita művészettörténész, író és Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus tavaly indította útjára a Lakásszemináriumot, amely idén szeptemberben elérkezett harmadik, „bűnös” félévéhez.

„Nálunk nyugodtan bűnbe eshetsz! Égbekiáltó vétkeidnek nem lesznek következményei. Lakásszemináriumunk eseményein azt vizsgáljuk, hogy kardinális, azaz főbűneink milyen megközelítés- és ábrázolásmódot kaptak a művészetekben. Vagy megfordítva: jelentős művek miként látnak, láttatnak egy-egy emberi gyengeséget, hibát, melyek közül nem egy vezetett már végzetes tettekhez, eseményekhez, eredményezett szélsőséges, esendő, nevetséges karaktereket. És van, amikor minden titokban marad. Biztosak vagyunk benne, hogy egy-egy zseniális alkotó megértése hozzájárul a minket érintő dolgok, a környezetünk és legfőképpen, önmagunk megértéséhez. Kiderülhet, hogy néz ki napjainkban az irigység, a harag vagy a kevélység, hogy a bűnök és mértékük viszonylagosak. Gyere, ítélkezz Te is, műalkotások és bűnök felett!”

Tervezett témák és időpontok:

IRIGYSÉG – a sárga szörnyeteg, szeptember 25.
KAPZSISÁG – money, money, money, október 9.
HARAG – düh és tett, október 23.
BUJASÁG – féktelen kéj, november 6.
KEVÉLYSÉG – a pöffeszkedés lélektana, november 20.
TORKOSSÁG – a nagy zabálás, december 11.
LUSTASÁG – „Ej, ráérünk arra még!”, január 15.
BŰNBÁNAT – a gyötrő bűntudattól a feloldozás lélegzetéig, január 22.

A szemináriumok két részből állnak, egy 60 perces képzőművészeti előadásból, illetve egy másfél órás műközpontú irodalmi műhelymunkából, így minden alkalommal lehetőség nyílik több művészeti ág rugalmas, kötetlen és nyitott befogadására. A részvétel regisztrációhoz kötött, egy-egy estén 20 embert tudnak fogadni a szervezők, a bérlettel rendelkezők előnyt élveznek.

További információ:  lakasszeminarium@gmail.com

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket