dunszt.sk

kultmag

Margaret Atwood és Salman Rushdie a Booker-díj döntősei között

Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényének jövő héten megjelenő folytatásával, a The Testaments című könyvével – amelynek története 15 évvel az előző rész vége után kezdődik – került a Booker-díj rövid listájára. Atwood korábbi regényei közül már ötöt jelöltek Booker-díjra, A vak bérgyilkos 2000-ben pedig el is nyerte a rangos elismerést.

FOTÓK:  JEAN MALEK, BEOWULF SHEEHAN

Salman Rushdie idén a Quichotte című könyvével szerepel a díjesélyesek között.  Az augusztusban megjelent új regényét Miguel de Cervantes klasszikusa ihlette: a történet főszereplője egy idősödő utazó ügynök, aki Amerikát járja, hogy bizonyítsa, méltó egy tévésztár kezére.  Korábban Rushdie-nak is odaítélték már a díjat Az éjfél gyermekei című munkájáért, sőt 2008-ban az addigi Booker-díjasok legjobbjának választották.

A Booker-díj rövid listáján az egyetlen amerikai szerző az Illinoisból származó, Edinburgh-ban élő Lucy Ellmann, aki egy mondatban írta meg ezeroldalas Ducks, Newburyport című regényét. A mű narrátora egy ohiói háziasszony, aki múltjára, családjára és hazájára emlékezik, miközben a cseresznyés piték tetejét rácsozza. A zsűri egyik tagja, Joanna MacGregor „műfaji meghatározó regényként”, „a veszteség és bánat himnuszaként” méltatta.

A további három díjjelölt között van a nigériai származású, Amerikában élő Chigozie Obioma regénye, az An Orchestra of Minorities , a Londonban született, angol-nigériai Bernardine Evaristo nyolcadik regényével, a Girl, Woman, Otherrel, valamint Elif Shafak brit-török író 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World című regényével.

Az 50 ezer fonttal járó Booker-díj nyertesének nevét október 14-én jelentik be.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket