dunszt.sk

kultmag

Mesekönyv Rómer Flórisról

Szalay Zoltán Rómer Flóris, a mesék megmentője című könyvét – a Pozsonyi Kifli Pozsonyi mesék című sorozatának legújabb kötetét – 2019. szeptember 12-én 18.00-kor mutatják be az érdeklődőknek a pozsonyi Rómer-házban (Lakatos utca/Zámočnícka 10).

A pozsonyi születésű Rómer Flóris Ferenc (1815–1889) bencés szerzetesről és polihisztorról szóló kötetet Csécs Teréz, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa méltatja. Az említett könyvsorozat részeként korábban Kempelen Farkasról, Bartók Béláról, Lechner Ödönről, Batka Jánosról és Széchenyi Istvánról jelent meg egy-egy mesefüzér.

„Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat. Hihetetlen történeteket mesélt, és közben vele is megesett néhány. Most rajtunk a sor, hogy megmentsük őt: tovább kell adnunk a történetét, hiszen a meséket az kelti életre, ha mesélik őket” – olvashatjuk a Lukács Zsolt illusztrálta kötet ajánlójában.

A helyszínen kedvezményes áron megvásárolható könyv bemutatója után a résztvevők a házigazdák kalauzolásával megtekinthetik a Rómer-házat.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket