dunszt.sk

kultmag

Elhunyt Robert Frank, a fotóművészet megújítója

A fotós The Americans című kötete, melyhez Jack Kerouac írt előszót, megváltoztatta a fotóművészet irányát. Robert Franket 94 éves korában érte a halál.

A svájci származású amerikai művész képein a mindennapi életet ragadja meg. Nagy hatással volt generációjára fotói nyers és a valóságot hűen megragadó stílusa. Említett könyvét a mestermunkájának tartják, a benne található 83 fekete-fehér fotó a művészi konvenciók tagadásán alapul. Janet Malcolm, a New Yorker kritikusa a „fényképészet Manet-jának” nevezte. Sokan a „pillanatfelvétel esztétikájának” atyjaként jellemzik spontán képeiért – olvasható Lanre Bakare nekrológjában a Guardianben.

Robert Frank in America. Photograph: Robert Frank

Robert Frank képein olyan emberek láthatóak, akik bőrükön érezték a rasszizmust, akiket elzsibbasztott a fogyasztói társadalom, ugyanakkor a szépség új fogalmát alkotta meg, az amerikai társadalom elfeledett sarkaiban felfedezve azt – mondja róla Sarah Greenough a National Gallery of Art in Washington kurátora. Épp ezért válhatott a hatvanas-hetvenes években az ellenkultúra fontos alakjává avantgárd filmesként is. Filmjeiben olyan hírességek szerepeltek, mint Jack Kerouac, Allen Ginsberg és Alice Neel, de a Rolling Stones turnéjáról is forgatott egy erőteljes dokumentumfilmet grupikkal, drogokkal…

2004-ben arról beszélt egy interjúban, hogy az a fajta fényképészet, amit művelt, már a múltté, és már nem talál abban megnyugvást, hogy tovább kísérletezik vele. „Túl sok kép van manapság. S ez nyomasztó.”

Két éve a bécsi Albertinában volt kiállítása, az alábbi videó arról készült:

Címlapfotó: Taylor Hill/Getty Images

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket